maanantai 14. toukokuuta 2012

Kirurgin kontrolli

Kävimme tänään piiiiitkästä aikaa lastenklinikalla. Mua jännitti vähän, en edes tiedä miksi. Ei näillä kontrollikäynneillä koskaan mitään ihmeellistä eikä maata mullistavaa tapahdu. Mutta jännitti kuitenkin. Ihan suotta kylläkin. :) Käynti oli taas tapansa mukaisesti lyhyt ja ytimekäs. Elias punnittiin, painoa tänään 9750g. Kirurgi oli tyytyväinen, kuten myös äitikin. Kirurgi sanoi, että jos vuoden ikäisellä on painoa 10 kg niin se on erinomainen saavutus. Minä olin tyytyväinen jo pelkästään siihen, että painoa on kuukauden sisällä tullut lisää (450g).

Kirurgi tarkasti vatsan seudun ja kaikki Eliaksen leikkausarvet. Kaikki näyttivät parantuneen hyvin. Paksusuolen poistoleikkauksen takia Eliaksen vatsassa kulkee iso leveä arpi, joka on väriltään jo ihan vaalea, mutta tekee mahasta hieman erikoisen näköisen. Koska iho on siitä kohtaan kiinni lihaksissa, niin siihen tulee pieni kuoppa. Tähän ei jostain syystä kerry rasvaa, vaan rasva kertyy arven alapuolelle, joten Eliaksesta tulee varmaan sellainen alapömppismahainen. :) Mutta me ei näistä asioita olla koskaan otettu millään tavalla paineita. Eliaksen maha näyttää just sellaiselta kuin se näyttää. Ainoa asia, mitä olen joskus meittinyt on juolahtanut mieleeni silloin kun Elias on kovalla mielenkiinnolla tutkiskellut isänsä napaa. Hän tekee sitä usein ja on aina yhtä ihmeissään siitä. Joskus sitten tällaisen tapahtuman aikana mietinkin, että meille tulee aivan varmasti vielä päivä vastaan kun Elias kysyy meiltä, että miksi hänellä ei ole sellaista? Miksi hänen mahansa näyttää vähän erilaiselta kuin muiden lasten? Minä en ole oikein vielä päättänyt, mitä ja missäkin vaiheessa hänelle asiasta kerron. Miten pienelle kertoa tuollaisista asioista, ettei hän järkyty tai koe olevansa oikeasti jotenkin erilainen? Vaikkei erilaisuudessa ole mitään pahaa, mutta lähinnä mietin Eliaksen suhtautumista asiaan ja miten hän sen kaiken kokee. Miten hän vastaanottaa päiväkoti kaverinsa kysymykset ja ihmettelyt siitä, että hänen mahansa näyttää erilaiselta eikä hänellä ole napaa. Nämä ovat elämän pieniä murheita, mutta juuri siinä vaikeassa tilanteessa, kun Elias on kavereidensa ihmettelyn kohteena, se voi tuntua hänestä todella epämukavalta ja vaikealta. Tai sitten ei. Se riippuu varmasti aika pitkälti myös Eliaksen luonteenpiirteistä, kuinka hän suhtautuu mihinkin asiaan.

Eksyin aiheesta.. Takaisin kontrolliin... Keskustelimme hetken aikaa tietysti myös Eliaksen kuulumisista. Jotka ovat olleet nämä viimeiset kaksi kuukautta aikalailla samanlaiset. Ilman levolacia ei maha toimi. (Vaikka yritimme sitä lääkkeen määrää vähentää, mutta se ei todellakaan onnistunut). Mahakitinät ja kivut ovat meillä edelleen arkea. Tavara pakkautuu säännöllisen epäsäännöllisesti mahaan, jonka seurauksena joinain päivinä maha vaivaa kovastikin ja toisina päivinä  vähemmän ja kakkaa tulee useita kertoja päivässä. Itse tuotoksen tekeminen on joskus todella vaikeaa. Niin kovasti joutuu poika joskus tekemään töitä kakan tekemiseen, että naama muuttuu kirjavan punaiseksi, ellei jopa hivenen siniseksi ja vedet valuu silmistä. Se on niin rajun näköistä, että minäkin yleensä jännitän itseäni myötätunnosta ja jännityksestä, että tuleeko siitä mitään vai ei. Edelleen päiviimme kuuluu lohduttomat itkut ja kipristelyt lääkkeestä huolimatta. Levolac tekee Eliakselle vatsanpuruja vaikka hyvin korvaamaton lääke se on meille muuten ollut. Tähän kuitenkin kirurgi päätti puuttua tällä kertaa ja suositteli, että vaihdamme lääkettä. Levolac on sokeriliuos, joka juurikin tämän sokerin takia aiheuttaa kipuja mahassa. Näin ollen tästä päivästä lähtien vaihdamme lääkettä Movicoliin ja katsomme, mitä tuleman pitää. Tänään on ollut mahan suhteen taas huono päivä, mutta ainakin yksi annos Movicolia helpotti hetkeksi. Luottavaisin mielin lähdetään etiäpäin uuden lääkkeen kanssa.

Syitä Eliaksen ummetukseen ei tunneta. Kirurgin mielestä kyse on kuitenkin selvästi gastroskiisista. Mutta syy, miksi juuri gastroskiisilapsilla saattaa tällaisia ongelmia esiintyä, ei tiedetä. Kuten ei myöskään juuri muutakaan kyseisestä sairaudesta. Tänäpäivänäkään lääketiede ei tunne syitä gastroskiisin kehittymiseen tai sen aiheuttamiin ongelmiin. Tutkimustapauksia on vähän, joten sairautta ei olla voitu tutkia vielä niin hirveästi. Ja on huomattu, että sairaudella on myös alueellisia eroja (muun muassa Iso-Britanniassa sairaus on tuplasti yleisempää, mutta esimerkiksi suolen paksuuntumia esiintyy siellä vähemmän gastroskiislapsilla). Kirurgi kuitenkin arveli, että osasyy meidänkin ongelmiin on muun muassa se, että suoli ärtyy lapsivedestä. Meillä se on vaan ärtynyt yleistä gastroskiisitapausta enemmän. Mutta tähän vaikuttaa myös Eliaksen leikkaukset, joita on myös ollut keskiverto gastroskiisitapaukseen verrattuna enemmän, sekä varmasti myös keskosena syntyminen ja sitten nämä mahdollisesti vielä tuntemattomat syyt.

Lohdutuksen sanana kirurgi kuitenkin kertoi lopuksi, että kyllä tämä vielä iloksi muuttuu ja että gastroskiisin kanssa syntyneet lapset/ihmiset voivat kyllä jossain vaiheessa elää täysin normaalia elämää. (Olemme toki olleet tietoisia tästä jo ennen tätä päivää.) Jopa kuulemma huippu-urheilijoitakin on, jotka ovat syntyneet kyseisen häiriön kanssa.

Jatkotoimenpiteet ovat selkeät. Niin kauan kuin lääkettä tarvitaan, sitä myös annetaan. Jos alkaa esiintyä oksentelua, niin päivystykseen. Soittaakin kuulemma saa jos vaan ikinä tulee mitään huolenaiheita eteen. :) Syksyllä on sitten kutsu osastolle vielä yhdeksi vuorokaudeksi. Silloin tehdään refluksikoe, joka suoritetaan kaikille gastroskiisilapsille noin vuoden ikäisenä. Tutkimuksen aikana Elias käsittääkseni nukutetaan, joten sen takia sairaalassa ollaan yötä.  

Mutta.. Näillä mennään ja toivotaan, että vielä jonain päivänä lääkkeet voidaan tyystin unohtaa ja ennen kaikkea sitä, ettei Eliaksen tarvitsisi montaa vuotta kärsiä päivittäisistä masukivuista.

9 kommenttia:

  1. Hienosti pikkumies kasvanut :) Hyviä kuulumisia siis kontrollista ja tiedä vaikka Eliaksestakin kehkeytyy jokin huippu-urheilija vielä ;) Pääasia kuitenkin, että saa pysyä nyt terveenä ja toimeliaana :) Kysyittekö muuten tavallisen maidon aloittamisesta? Sehän tässä vuoden korvilla aloitellaan, ajattelin että tuleeko teillä samalla aikataululla :)

    Toivotaan että Movicol olisi masuystävällisempi lääke!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei suoranaisesti kysytty juuri maidosta mitään, mutta oli yleisesti kirurgin kanssa puhetta, että mitään ruokarajotteita ei ole meillä. Normaaliin tahtiin voidaan ottaa uusia ruoka-aineita mukaan ja jos tietysti jokin selvästi vaikuttaa mahan toimintaan negatiivisesti, niin sitten sitä ei anneta.

      Poista
  2. Hienot mitat ja hyvä että kuulumiset oli muutenkin pääsääntöisesti hyvät. :)

    Ja eiköhän se luontevasti tule aikaan kysymykset ja vastaukset, miksi oma maha on erilainen. Etenkin jos nyt jo Elias tutkiskelee erilaisia mahoja - myös omaansa ja jos hänelle näytetään valokuvia erilaisesta mahasta yhdessä ja kerrotaan että se oli syntyessä pipi ja lääkärit paransivat sen. Että toisilla on erilaisia juttuja ja lääkärit korjailee niitä. ? :) Tai ainakin tuohon tyyliin ollaan pikkuhiljaa puhuttu tytön erilaisesta alusta - tosin ilman sanaa erilainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, jotenkin tuolleen pikkuhiljaa Eliaksen oman mielenkiinnon ja ihmetyksen mukaan niitä asioita tulee varmaan kerrottua. Erilainen on tosiaan vahva sana, sitä itsekin mielelläni välttelen sitten niissä tilanteissa. Tarkoitus kuitenkin kääntää tämä kaikki Eliaksen vahvuudeksi ei suinkaan heikkoudeksi. :)

      Poista
  3. Hei!

    Ihanaa, että teillä menee nyt hyvin. Älä huoli niistä arvista, meidän, siis mun omakohtainen ja pojan kokemus on, että se jolla on isoimmat arvet, ja eniten rupia kintuissa on kovin jätkä. Eskarissa jopa yks poika pisti paremmaksi, kun oli leikattu ihan luuhun asti ;) Vinkiksi päiväkotia varten, kannattaa jutella jo etukäteen lasta hoitavien kanssa, miten toimitaan, kun toisten lasten ihmettelyjä tulee. Hehän eivät automaattisesti saa tietenkään kertoa lapsen sairaudesta ja leikkauksista, mutta voi olla avuksi, jos he pystyvät olemaan keskustelussa mukana. Nyt murkkuikää lähestyessä ne ulkonäköpaineet tulee ihan jostain muusta, kuin mahan arvista, esimerkiksi korvista ja nenästä, eli tyypillisiä teinin huolia. Omalta kohdaltani en kyllä muista myöskään niitä arpia koskaan hävenneeni, vaikka mulla taitaa olla normaalia rumemmat arvet johtuen pahasta haavainfektiosta.

    Liikuntaa ja urheilua nuo suolistoleikkaukset ei estä, pikemminkin liikkuminen auttaa suolen toiminnassa, ja lapsi kyllä tulee pärjäämään siinä missä muutkin. Minä pelkäsin hurjasti, kun poika halusi aloittaa neljä vuotta sitten jääkiekon, että miten maha kestää. Turhaan pelkäsin, hyvin kesti, vatsa alkoi toimia paremmin, ruoka maistua hurjan paljon paremmin, ja painoa alkoi tulla tosi kovaa vauhtia lisää. Tänä vuonna oli yksi joukkueensa kolmesta palkitusta.

    Toivottavasti tuo Movicol auttaa paremmin, ilmaa siitä ainakin pitäisi tulla vähemmän. Oletteko käyneet ravitsemusterapeutilla, hänellä voisi olla myös ehdotuksia ruokavalion suhteen, jos sitä kautta ne mahavaivat helpottaisi. Aikuisillekin suolistoleikatuille kun on omat ravitsemussuosituksensa.

    Aurinkoista kevään jatkoa koko perheellenne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin mekin tavallaan ollaan miehen kanssa ajateltu, että ehkä Eliaskin osaa kääntää arvet ja jälket vahvuudeksi. Ajatuksella, että arvet tuo vaan asennetta. :) Tuo päiväkoti vinkki oli tosi hyvä. Enpä olekaan miettinyt asiaa tolta kantilta, että henkilökunnan on tietysti hyvä olla mahdollisissa tilanteissa mukana ja täytyyhän heillekin varmasti jotain asian tiimoilta kertoa, varsinkin jos mahaongelmia on vielä silloin. Ja luultavasti onkin jos syksyksi saadaan hoitopaikka.

      Ihana kuulla, että teidänkin poika voi kaikesta huolimatta harrastaa juuri sitä, mitä haluaa. Ja onhan se aika yleistäkin, että mitä enemmän ihminen liikkuu, sitä nopeammin kaikki liikkuu myös elimistössä. Ja onnittelut pojalle joukkueen menestyksestä! :)

      Ravitsemusterapeutin kanssa ollaan kahdesti tavattu nyt tämän vuoden aikana ja sellaisia yleisiä ohjeita saatu. Mitään suoranaisia rajoitteita ei kuitenkaan ole meille annettu. Lähinnä vain pähkinöiden ja erinäisten siementen kohdalla täytyy olla erittäin varovainen. Tässä vaiheessa niitä tulisi välttää kokonaan (kun leikkauksista on kulunut niin vähän aikaa ja suoli muutenkin kehittymätön), mutta ehkä niitäkin voi sitten myöhemmin syödä huoletta.

      Aurinkoista kevättä myös teille sinne!!! Kiitos Saija taas kovasti kommentistasi!!!

      Poista
  4. Kiva, että Elias on kasvanut hienosti! :) Pirteän näköinen pikkupoju.

    Tuli mieleen, että voisikohan Eliasta auttaa Cuplaton-valmiste häivyttämään niitä Levolacin/Movicolin sivuvaikutuksia? Se on ihan ilman reseptiä saatava lääke, jota käytetään usein vauvoilla vatsavaivohin, vaikka mitään perussairautta ei olisikaan. Kun kaikenlaisia vatsanväänteitä voi olla pienellä lapsella ihan senkin takia, että suoli on vielä herkempi kuin aikuisen. Tai ehkä maitohappobakteerit? Me ei pärjättäisi ilman niitä, kun Eemin vatsaa kipristelee ajoittain. Harmi, että teidän pieni joutuu kärsimään ikävistä kivuista. Toivottavasti ne helpottaisivat pian!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos E! Juu, mä olen jonkun verran kuullut tuosta Cuplatonista, mutta itse ei olla koskaan sitä kokeiltu. Täytyy kyllä ehdottomasti kysyä kirurgin mielipidettä asiasta jos ilmavaivoja tulee vielä ton uudenkin lääkkeen takia. Kiitos vinkistä E. :)

      Poista
  5. Oletteko käyneet antioksidanttiklinikan vastaanotolla?
    Niin moni on sitä kautta saanut apua. Valittava lääkäri, joka tuntee vastavanlaisen hoitotaustan ennestään. Siis neuvottelu ja mietintä alkuun.

    Ruokavalio ja tukivitamiinit, auttaisiko?

    VastaaPoista