torstai 15. maaliskuuta 2012

Voi masu masu

Nyt se on todistettavasti niin, että ilman Levolacia emme pärjää. Kuten maanantaina kirjoitin, masu alkoi toimia silloin paremmin. Ja toimi aina eiliseen iltaa asti. Ajattelin sitten eilen aamulla, että jospa Levolacia ei annettaisiinkaan enää, koska maha tuntui olevan kondiksessa. Ei olisi kannattanut jättää yhtä päivää välistä. Illalla nimittäin maha oli taas kovalla. Aamullakaan ei ollut vaipassa mitään, joka oli ihan selkeä merkki taas ongelmasta. Päätin tällä kertaa tarttua puhelimeen ja soittaa osastolle. Halusin varmistaa, että voivatko tällaiset ongelmat kuulua asiaan ja samalla konsultoida jonkun kanssa, että mitähän tässä tilanteessa olisi paras tehdä.

Juttelin puhelimessa hoitajan kanssa, joka on ollut hoitamassa Eliasta useasti. Hän tuntee tapauksemme erittäin hyvin. Kerroin, minkälainen viikko meillä on ollut ja että elelemme nyt Levolacin turvin. Joka ei tosin poista kokonaan Eliaksen ongelmaa, mutta pehmittää masua selvästi. Hoitaja konsultoi vielä jonkun toisen kanssa ja tuli siihen tulokseen, että Levolacin voimalla jatketaan ainakin huomiseen. Huomenna aamulla asia otetaan sitten esille meidän hoitavalle lääkärille. Sovimme, että soittelen taas huomenna uudestaan osastolle ja katsotaan, mitä kirurgimme on mieltä tästä asiasta. Hoitaja kuitenkin muistutti, että aika herkästi saamme mennä päivystykseen jos Eliaksen yleisvointi muuttuu. Tällä hetkellä hän on pääosin ihan pirteä ja iloinen. Ruokakin maistuu hyvin.

Itsestäni tuntuu, jotenkin hassulta koko ummetusjuttu. Meitä kun varoiteltiin lähinnä löysästä vatsasta. Mutta odottelen kärsivällisesti huomista kirurgin mielipidettä asiasta. Luulen itse, että kirurgi neuvoo meitä jatkamaan Levolacin antamista ja tilanteen seuraamista. Ehkä mahdollisesti tulevaa kontrollia aikaistetaan. Alustavasti sovimme, että kontrolli olisi kotiutumisesta parin kuukauden päästä, mutta ehkä sitä aikaistetaan kuukaudella. Jotenkin luulen myös, että tämä ummetusasia on nyt tullut meille jäädäkseen. Tai, että kyse on vähän pidemmästä projektista, joka häipyy sitten aikanaan kun Elias kasvaa ja suolisto kehittyy?! Tai ehkä toivon niin, sillä se olisi parempi vaihtoehto kuin se, että mahassa olisi kehittymässä taas jotain vakavaa. Ehkä meidän olisi syytä tavata taas ravitsemusterapeutti? Ehkä hän osaisi antaa meille jotain vinkkejä ravinnon puolesta, esim. mitä ei missään nimessä kannata syöttää ja mikä saattaisi taas olla ummetusvaivaiselle sopivampaa pöperöä. Noh, sitä voin kysyä sitten kun seuraavan kerran asioin hoitavan kirurgin kanssa. 

Itse olen ollut ihan superväsynyt viimeiset pari viikkoa. Aluksi luulin, että se johtui pitkistä päivistä sairaalassa ja siitä stressaamisesta, mutta koska järkyttävä väsymys jatkuu edelleen, niin en enää pistäisi sitä sulku leikkauksen piikkiin. Väsyttää niin kovasti, että ajatus tuskin välillä kulkee. Mikään ei oikein meinaa kiinnostaa ja asioihin on välillä vaikea tarttua. Olen myös huomannut olevani todella usein erittäin kalpea ja välillä väsymys on niin raju, että tulee fyysisesti huono olo. Välillä täytyy oikein pysähtyä hengittelemään syvään. Verensokerikin tuntuu ajoittain laskevan hireän nopeasti, mikä ei tunnu minulle lainkaan normaalilta. En ole aikoihin ollut kyllä näin nuutunut. Viimeksi silloin kun Elias vielä valvotti paljon, mutta tällä kertaa väsymys ei johdu enää siitä. Joten päätin käydä ihan lääkärissä asti. Käyn todella harvoin itse lääkärissä. On ollut varmasti vuosia kun en ole asioinut sellaisen luona kertaakaan. Raskauden aikana tuli vähän useammin tietysti vierailtua terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla. Tuskin tässä mun väsymyksessä mitään vakavaa on, luultavasti vain anemiasta kyse.. Mutta kävinpä nyt kuitenkin jättämässä varmuudeksi verikokeet kirpirauhasen arvojakin varten. Verikokeiden tulokset selviävät minulle vasta ensi tiistaina.

Mutta tällaista tällä erää. Huomanna taas olemme ehkä hitusen viisaampia näiden masuasioiden suhteen. Ja lopuksi muutama kuva hetkestä, kun Eliasta ottaa pannuun! :) Tulee aina luonnollisesti lisättyä tänne iloisia kuvia Eliaksesta, mutta vastapainoksi lisään hieman "surullisia" mutta hellyyttäviä kuvia.

Kun kaikki ei mee kuten haluaisi




13 kommenttia:

  1. Juuri noin. Kirurgin konsultointi on enemmän kuin paikallaan. Itse pyytäisin lapsen tapaamista myös ensi viikolle tms. Kaiken hurjan keskellä ei liene mikään ihme, jos olet 'nuutunut'. Täysin ymmärrettävää.

    Kuvat itkuisesta Eliaksesta menivät suoraan sydämeeni.

    Voimia teille. Ja toivottavasti kirurgi huomenna pystyy esittämään jonku pätevän hypoteesin ja vaikutusmahdollisuudet. Pidän peukkuja!

    VastaaPoista
  2. On kyllä todella suloinen :)))

    Ja voihan harmitus tuo maha ja sinun omakin vointisi.. :(

    Toivottavasti saisit jotain apua omaan jaksamiseen. (Ihan vain mieleeni pompahti tekstiä lukiessa ajatus, että oletko tehnyt raskaustestiä..?)

    Jaksamista ja parempia vointeja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, jotain vitamiineja tässä täytyy kait ruveta popsimaan. Meinaa käydä raskaaksi tuon pienokaisen perässä pysyminen väsyneenä.

      Minäkin epäilin jo hetken aikaa, että olen raskaana vaikka ehkäisy on kyllä tällä hetkellä käytössä. Teinkin raskaustestin heti ensimmäisenä. :) Mutta negatiivista se näytti, eli siitä ei luultavasti ole kyse.

      Poista
  3. Toivottavasti sun väsymys talttuisi ja olisi helposti hoidettavissa esim. rautakuurilla. Tuli muuten mullekin mieleen raskauden mahdollisuus, mutta sehän on sun henkilökohtainen asia, että ei oo tarkoitus udella..
    Ihan uskomattoman söpöjä kuvia Eliaksesta. :) Toivottavasti teidän tilanne selkiytyy kaikin puolin. Aurinkoisia päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eve! Kuten tuossa Poikkeamallekin kirjoitin, epäilin hetken aikaa raskautta myös. :) Mutta testi näytti miinusta.

      Poista
  4. Hei! Olen edelleen seurannut blogiasi, vaikka en ole pitkiin aikoihin mitään kommentoinutkaan. Tarinanne muistuttaa edelleen hyvin paljon meidän vuosia sitten läpikäymää. Olen Jutan kanssa samaa mieltä, että kirurgin konsultaatio on tarpeen, ja mahdollisimman pian näytille. Voihan olla, että suolenvetovaikeus on vain alun käyntiinlähtöongelmia, mutta toisaalta taustalla voi olla muutakin. Meillähän silloin väliaikaisen avanteen kohta arpeutui lähes umpeen, ja jälkikäteen on helppo sanoa, että vetkuttelin hoitoonlähdön kanssa ihan liikaa. Niihin jatkuviin vaikeuksiin vain turtui, niin ettei tajunnut paremmasta.

    Toivottavasti huomenna selviää jotain, ja saatte hyvät ohjeet kirurgilta. Jaksamisia koko perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Saija, että kommentoit taas! Olenkin itseasiassa miettinyt sinua viime päivinä. Muistelin, että teillä oli ummetusongelmia myös jossain vaiheessa. Olen myös välillä pähkäillyt tuota arpeutumista.. Mutta en oikein ole löytänyt mitään käytännön tietoa, että mitä se tarkoittaa? Minkälaisia seurauksia tästä arpeutumisesta oli?

      Poista
    2. Meillä kävi siis niin, että kohta suolessa, jossa avanne oli ollut, ja suolenpäät liitetty taas yhteen, kasvoikin lähes umpeen, ja lopuksi läpi ei mennyt enää mitään. Vatsakivun huomasi pojasta lähinnä siitä, että poika kitisi, ja nukahteli ihan ihmeellisissä tilanteissa. Myöhemmin sitten alkoi oksennella. Ongelmia oli kuitenkin muistaakseni heti avanteen sulun jälkeen. Vaiva korjattiin tekemällä vielä uusi leikkaus ja ompelemalla suolenpäät uudelleen yhteen, erilaisella saumalla. En tiedä, onko tuo miten tavallista, ja riippuu varmasti siitäkin, millainen avanne on tehty. Tietenkin siinä saumakohdassa voi olla alkuun turvotusta, joka itsestään laskee pikkuhiljaa.

      Toivottavasti olette jo saaneet jotain tietoa sieltä sairaalasta.

      Poista
  5. Hei! Täällä taas kommentoimassa, kun kuulostaa niiin tutulta. Hyvä varmasti että pääsette kirurgin juttusille. Meillä oli aikoinaan tausta se, että ensimmäisen avanteensulkuleikkauksen jälkeen suoli oli revennyt ja vuotanut vatsaonteloon, vatsaontelo tulehtunut. Tästä selviäminen oli aika hiuskarvan varassa ja hätäleikkauksessa päädyttiin uudelleen avanteeseen. Toiseen avanteensulkuun lähdettiin siis tosi pelokkain tunnelmin... Repeäminen tosin tapahtui heti leikkausta seuraavina päivinä, mutta tietysti tuon ummetuksen kanssa oli toisen leikkauksen jälkeen tosi varovainen. Tuo "laatta" vaipassa oli juuri se mitä meilläkin oli ja ummetuskakassa "outo" koostumus ja haju. Tästä syystä tuota Levolacia ollaan pidetty matkassa mukana. Ollaan siitä yritetty luopua, onnistumatta, samoin vaihtaa toiseen, muttei nämäkään ole onnistuneet. Annostusta tosin ollaan vähennetty. Ja toisaalta olen ajatellut, että tästä kaikesta kun on selvitty, käyttäköön Levolacia vaikka loppu elämänsä, aika pientä verrattuna kaikkeen aikaisempaan :) Ja kyllä kieltämättä tuo ummetus on pojalla vuosien saatossa helpottanut, muttei hävinnyt. Tuosta löysävatsaisuudesta meitäkin varoiteltiin, muttei sellaista olla kolmeen vuoteen koettu.

    Jaksamista vielä sinulle ja pojalle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei.. Meille puhuttiin myös tuosta vuotoriskistä, mutta tosiaan kirurgi sanoi, että yleensä vuoto tulee ilmi ensimmäisten vuorokausien aikana leikkauksen jälkeen. Hirveältä kuullosta tuo teidän tarina. Siinä on ollut taas pelkoa ja hämmennystä varmasti kerrakseen.

      Minä luulen, että meillä nyt myös eletään Levolacilla niin pitkään kuin suoli sitä vaatii. Ja ajattelen, että se on loppujen lopuksi aika pieni murhe, kunhan Eliaksen ei tarvitsisi masukivuista kärsiä. :)

      Poista
  6. Meillä taas juuri se toisenlainen tilanne eli Eliaksen avanteen sulun jälkeen tuli löysiä ulosteita todella pitkään. "Parhaimmillaan" vaihdettiin 15 kakkavaippaa päivässä. Vasta joskus vuoden ikäisenä alkoi tasaantumaan ja uloste normalisoitumaan. Vieläkin on vatsa helposti löysällä.
    Meille taas tuli sellainen tilanne sinä aikana, kun oli avanne, että kehitti ummetuksen kaksi kertaa. Lääkärin mukaan äärimmäisen harvinaista, että ohutsuoleen tulee ummetusta ja vielä silloin kun on avanne.

    On varmasti täysin yksilöllistä, että miten vatsa käyttäytyy sulun jälkeen. Jos olo Levolacilla helpottuu, niin en näe sen käytössä mitään ongelmaa. Onneksi kirurgin kanssa pääsette keskustelemaan, jos sieltä vaikka tulisi jotain vinkkejä.

    Jaksamisia väsymyksen kanssa ja voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Kommentistasi!! Minäkin odottelin lähinnä tuota löysää vatsaa, kun kerta paksusuolta on poistettu. Mutta kuten sanoit, taitaa nämä asiat olla hyvin yksilöllisiä. TOisella yhdellä tavalla ja toisella toisella tavalla reagoi maha eri asioihin. Mutta ehkä tämä joskus tästä vielä normalisoituu. :)

      Poista