perjantai 9. maaliskuuta 2012

Käytiin näyttäytymässä

Sovimme kotiutumispäivänä, että tulemme viikon päästä perjantaina näyttäytymään lääkärikierrolla osastolle. Viikko on kulunut siitä hetkestä, joten tänään aamusta suuntasimme nokkamme kohti lastenklinikkaa. Sairaalaan pihassa, parkkipaikkaa etsiessämme mieheni tokaisi: "Mieti jos ensi kesänä täällä ei tarvis viettää päivääkään." "Niin, olishan se hienoa!", vastasin. "Minulta meni koko viime kevät ja kesä ihan kokonaan ohi." jatkoin vielä perään. "Minäkään en muista kuin työillat ja sairaalahetket viime kesältä." mieheni sanoi. Vihdoinkin löytyi parkkipaikka ja lähdimme tepastelemaan kohti osastoa.

Hoitajan odottelua

Kuin kaksi marjaa. :)

Paaljon hyviä paikkoja nousta tukea vasten
seisomaan.
Eliaksen potilaskansio. Huom! Poika on vasta 9-kuinen.
Kansio sisältää muutaman kertomuksen. Ihmekös
ne ei päivystyksessä jaksa koko historiaa lukea. :)
Odottelimme lääkäreitä yli puolitoista tuntia. Siinä piti yhdelle jos toiselle keksiä vähän virikkeitä. Minä pyörin taas kuin mikäkin turisti konsanaan kännykkäkamerani kanssa ja napsin kuvia kaikesta mahdollisesta. Siksi nämä turhanpäiväiset kuvat.

Ennen lääkäreiden tuloa punnitsimme pojan hoitajan kanssa. Painoa on tänään 8630g. Hieno lukema. Kotiutumisen jälkeen painoa on tullut 200g. Huomaa, että avannetta ei enää ole, sillä painon nousu on taas huomattavasti vauhdikkaampaa. Tosin itse en ole enää lainkaan huolissani Eliaksen painon kehityksestä. Poika tuntuu olevan jo aika hyväkokoinen ikäisekseen, keskosuudesta ei ole enää mitään merkkejä tämän suhteen. Saa painoa tulla just sen verran kuin tulee vaikka tulisi välillä vähemmänkin.

Puolitoista tuntia myöhemmin tulivat vihdoinkin kirurgi ja pediatri kurkkaamaan Eliasta. Haava näytti kirurgin mielestä erinomaiselta, vaikkakin se erittää edelleen vähän. Sovimme, että seuraamme edelleen tilannetta ja jos meistä alkaa tuntua, että haava alkaa tulehtua tai Eliakselle nousee kuume niin tulemme päivystykseen. Tässä muuten kuva leikkaushaavasta. Kuva on otettu sairaalassa, mutta aika samalta se näyttää edelleen. Kooltaan se on about 2-3 cm pituinen.


Elias 3kk, kylvetään pienessä
kohtuammeessa.
Saimme luvan kirurgilta kylpeä!!!! Aivan loistava homma. Edellisestä kylpyhetkestä on kohta puoli vuotta. Tuntuu upealta, että illalla voidaan mennä polskimaan. :) Ollaan Eliaksen kanssa käyty nyt päivittän suihkussa sillä tavalla, että hän seisoo tukea vasten ja minä olen suihkutellut häntä. Avanteen kanssa tällainen järjestely ei onnistunut. Ennen isä piti aina poikaa sylissä ja minä suhikuttelin nopeasti, ettei Elias ehdi repiä suolenpätkää. Koko toimenpide oli ennen lähinnä stressaava ei lainkaan nautinnollinen. Mutta nyt Eliaksesta alkaa kuoriutua oikein kunnon vesipeto. Pelkästään suihkussa oleminen on hänelle suuri nautinto. Lähes joka ilta itkujen kanssa sieltä suihkusta lähdetään pois. Elias haluaisi seisoskella suihkussa illat pitkät. Kylvyssä voidaan ollakin pidempään, joten innolla odotan tätä tapahtumaa. :)

Nyt eksyin innostuksissani aiheesta... Kaikin puolin avokäynti osastolle meni hyvin. Mitään ruokarajoituksia ei edelleenkään Eliaksella ole. Ruoka on maistunutkin erittäin hyvin kotiutmisen jälkeen. Annoksia ollaan saatu nostaa. Maitoakin menee mielestäni entistä enemmän. Ja vatsa on toiminut edelleen moitteettomasti. Tai siis tähän päivään asti. Koko viikko ollaan saatu vaihtaa kakkavaippoja tiuhaan tahtiin. Näinpä kirurgikin oli erittäin tyytyväinen ja päästi meidät kotiin. Sovimme, että tulemme sitten kirurgin polille kahden kuukauden päästä kontrolliin. Tarkasta ajankohdasta tulee vielä kirje kotiin.

Kun pääsimme vihdoinkin kotiin, haukkasimme pienet välipalat ja painuimme koko perheen voimin makkariin nukkumaan. :) Siinä vierähti mukavasti puolitoista tuntia, kaikki vierekkäin tuhisten. Sen verran olimme näköjään väsyneitä, että minäkin jopa nukuin päiväunet ja olisin kyllä nukkunut varmaan pidempäänkin.(Minä olen huono päikkärinukkuja, minun täytyy olla erittäin väsynyt, että maltan käydä päiväunille.)

Palaan vielä hetkeksi tuohon mahan toimintaan ja lauseeseen: "Tai siis tähän päivään asti." . Elias on tosiaan heti leikkauksen jälkeen ensimmäisestä kakasta lähtien päästellyt nyyttejä vaippaan usean kerran päivässä. Joka ruoan jälkeen tai peräti ruoan aikana ja jopa yövaipastakin on poikkeuksetta joka aamu löytynyt kakka. Muta ei tänä aamuna. Emme huolestuneet tietenkään asiasta. Ajattelin, että aamupuuron jälkeen sitten. No eipä tapahtunut aamupuuronkaan jälkeen mitään. En tosin kuluttanut hirveästi energiaa tämän asian miettimiseen vielä siinäkään vaiheessa. Kävimme siellä osastolla ja ehdimme tulla kotiin ja nukkua päiväunetkin eikä VIELÄKÄÄN ollut tullut kakkaa. Päiväunien jälkeen sanoin jo miehelleni, että sais se nyytti tulla jo. Aika oudolta tuntuu ettei koko päivänä ole vielä tullut. Puoli neljän aikaan oli taas ruoka-aika. Helpotuksen tunne taas kulki läpi kropan kun tajusin, että nyt se nyytti on sieltä tulossa. Ruokin Eliaksen loppuun rauhassa ja menimme sitten vaihtaa vaipan. Avasin vaipan ja suustani tuli täysin odottamatta, että "EIKÄ!". Vaipassa oli todella pieni "laatta", täysin samanlainen kakkalätyskä, mitä Eliaksella tuli edellisen ummetuksen aikaan. (Pahoittelen taas yksityiskohtia tästä aiheesta.) Minulle tuli kirjaimellisesti huono olo. Siinä vaiheessa huolestuin oikeasti ja olen huolissani edelleen. Luultavasti ylireagoin ja olen huolissani ihan turhasta, mutta en mahda tunteilleni, tälle pelolleni mitään. Yritän toki pitää faktat mielessä ja olen vielä hyvinkin rauhallinen asian suhteen. Yksittäinen kerta ei tarkoita vielä mitään. Terveilläkin lapsilla on joskun ummetusta ja vatsa kovalla. Mutta mielessäni pyörii samalla myös fakta siitä, että kaikki lapset eivät ole suolistosairaita. Kaikkien lapsien paksusuoli ei mene kuolioon vaikka ummetusta esiintyykin. Joka tapauksessa.. Elias on ollut tänäänkin hyväntuulinen eikä ole itkeskellyt mahaansa yhtään. Maha on suht pehmeä eikä hän arista sitä. Näiden seikkojen turvin pyrin pitämään itseni rauhallisena, enkä ajatella pahinta. Lastenklinikka on onneksi olemassa ja sinne pääsee nopeasti tarpeen tullen. Tällä kertaa emme pitkittäisi sinne menoa ja vaatisimme varmasti, että Elias tutkitaan perusteellisesti oli hän sitten kuinka aurinkoinen tahansa.

13 kommenttia:

  1. Toivottavasti Eliaksen ummetus helpottaa! Täällä on kaikki peukut pystyssä sen puolesta, että pienen massu toimii taas hyvin. Ihana oli lukea iloisia kuulumisia postauksen alusta. Toivottavast saatte hyviä päiviä kasapäin lisää!

    T. Kuulumisianne ahkerasti seuraava hiljainen lukija :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle paljon kommentista taas!! Ihanaa, että lueskelet meidän kuulumisia ja toivotaan tosiaan, että tämä on täysin poikkeuksellinen päivä ja masu palautuu entiselleen pikaisesti. :)

      Poista
  2. Voisiko olla kun ruokamäärät lisääntyneet että kakka tulee hieman kiinteäksi. Täällä ainakin possunliha aiheuttaa lievää ummetusta ja kakan rakenne muuttuu "ummetusmaiseksi"..kun jätetään tuo possunliha hetkeksi pois, niin taas kakka "normaalimpaa". Itse en tietenkään tästä ole ollut huolestunut, kun meillä ei suolisto-ongelmia muuten, mutta olen pannut merkille että nämä jutut vaikuttavat! Ja ainahan voit kokeilla luontaisia keinoja ja antaa pojulle luumua, josko vähän pehmittäisi vatsaa :) oli ihana lukea, että siellä kaikki hyvin ja Elias upeasti toipunut! Reipas kaveri :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rica juu, tuo oli hyvä vinkki. Mä mietin kans, että nyt täytyy olla tarkkana eri ruoka-aineiden kanssa. Seurailla vähän, että aiheuttaako jokin ruoka ummetusta enemmän kuin toinen. Ja täytyy toki kaivaa taas Levolacit esiin jos massu on kovalla vielä pidempään.

      Poista
  3. Hienoa, että teille kuuluu hyvää! Tulin vaan pikaisesti kommentoimaan, että meillä myös avanteen sulun jälkeen alkoi tulla noita ummetusoireita. Otettiin Levolac käyttöön ja siitä on ollut suuri apu. Vaikka tuosta avanteen sulusta on nyt jo se kolme vuotta, joudutaan edelleen tuota levolacia käyttämään päivittäin. En tiedä miksi näin, mutta kun siitä pojalle on huomattava apu, niin sillä ollaan menty. Annostusta aina säädtellään tilanteen mukaan, mutta tällä ollaan isommalta harmilta säästytty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei suuri kiitos sinulle tästä kommentista! Ihana kuulla, että tällaisia ummetusoireita voi esiintyä ja että niistä voi selvitä pelkällä Levolacilla. :) Rauhoittaa mieltä!

      Poista
  4. "Eksyin" lukemaan blogiasi ja ihan kylmät väreet nousivat pintaan yhtäläisyyksistä. Meillä myös Elias-poika, joka syntyi v.2007 rv 24+4. Hänellä todettiin NEC, jonka seurauksena ohutsuolta poistettiin 40 cm ja tehtiin avanne. Avanne saatiin suljettua pitkän sairaalamatkan aikana, mutta senkin jälkeen mahaa ja sen tilannetta on seurattu runsaasti. Kaikki kirjoittamasi asiat tuntuivat niin tutuilta ja nousivat elävästi mieleen, mm. Adursal (joka tosiaan on pahaa!! Maistoin sitä kerran, kun Elias ei sitä millään suostunut ottamaan ja oksensi pois). Kaikkea hyvää teille ja Eliakselle runsaasti voimahaleja.
    P.S. Meilläkin muuten Eliasta kutsutaan Elkuksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska. :) Mua ihan alkoi naurattaa kun luin sun viestiä. Ikäväähän tuo on, että meidän Elkuilla on ollut tällaiset ikävät tarinat suoliston kanssa taustalla, mutta muuten aika hauska sattuma. Kiitos voimahaleista ja sellaisten täältä ehdottomasti takaisin!!! :)

      Poista
  5. meillä sai kovan mahan aina kuitattua syöttämällä purkillisen luumusosetta niin avot! jo vain alkoi vatsa toimia. ehkä olettekin kokeilleet, mutta ajattelimpa vain. :D
    mahtavaa, että teidän pieni poju on jo noin iso ja reipas tyyppi!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy tuota luumua kyllä kokeilla. Viimeksi kokeiltiin silloin päivää ennen paksusuolen poistoleikkausta ja Elias kakoi hirveästi luumua. Ei tainnut olla hänen makuunsa. Mutta ehkä nyt se maistuisi paremmin. :)

      Poista
  6. Hienoa, että kuulumiset sairaalasta olivat hyviä!

    Onko teille muuten Pegorion tuttu? Meillä taas aiheuttaa sytostaatit ummetusta ja tuota Pegorionia on välillä kulunut. Se lisää nesteen määrää ulosteessa ja helpottaa sitä kautta kakkaamista. Ja lääkärin mukaan sitä voi syödä vaikka maailman tappiin asti joka päivä, koska se ei laiskista suolen toimintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi Äiti! Eipä ole ennen tullut vastaan Pegorionia. Täytyy ehdottomasti perehtyä tuotteeseen. Kiitos tuhannesti vinkistä!! :)

      Poista
  7. Vatsa ilm. toimii taas, mutta vastaisuuden varalle. Se Semperin(?) luumusose on parempaa (ei hyvää, mutta parempaa), kuin bonan yms. ;) Ja jos tykkää mutustella niin kuivattua luumuahan voi varovasti kokeilla kans. Omalle kokeilin joskus letkuttaa vettä, johon liotin näitä kuivatettuja luumuja...

    Kivat kuulumiset taas kaiken muun osalta. Jospas ens kesänä äiskäkin ehtisi hankkia kunnon rusketusrajat, kun Elias vipottaa pitkin nurmia mennä juosten tai jos isi puhaltais pojalle ison uima-altaan ihan ulos missä puljata, etelän meininkiä! Tv. Sama ano kun parissa muussakin tekstissä.

    VastaaPoista