maanantai 20. helmikuuta 2012

9 kuukautta

Elias 9 kk
Melko tapahtumarikas kuukausi takana. Ollaan koko perheen voimin sairastettu ärhäkkä influenssa, on ollut hieman pettymyksia leikkauksen suhteen, ollaan opetettu Eliasta nukahtamaan, päivystyskeikkoja on ollut kolme kappaletta (yhdestä en ole vielä kirjoittanut tänne), neuvolassa käyty kahdesti (kerran lääkärissä, kerran terkkarilla punnituksissa) ja sitten tietysti Elias on opetellut taas rutkasti uusia juttuja. :) Upeaa kuitenkin on, että yhtäkään yötä ei Eliaksen ole tarvinnut olla sairaalassa.

Tuosta kolmannesta päivystyskeikasta...
En kirjoittanut siitä, koska se oli niin turhauttava, etten jaksanut edes vaivautua kertoa siitä. Emme olisi itse lähteneet päivystykseen tuolloin, vaan käsky tuli meidän neuvolalääkäriltä. Kävimme nimittäin influenssan takia kerran lääkärissä terkkarin suosittelemana tarkistamassa, ettei Elias ole kuivunut enää ja että mitään kummempaa jälkitautia ei ole tullut (mm. korvatulehdusta jne.). Itse käynti lääkärillä oli hyvinkin huoleton. Paino oli tosin laskusuunnassa edelleen (ennen ifluenssaa 8080g ja lääkärikäynnillä 7765 g), mutta muuten kaikki tuntui olevan kunnossa. Elias söi edelleen vähän huonosti ja painokin sen toki kertoi, joten lääkäri halusi, että käymme verikokeissa, jotta nähtäisiin, onko poika kuivunut mahdollisesti lisää. Kävimme labroissa ja lähdimme kotiin. Noin varttia vaille neljä iltapäivällä vielä samaisena päivä lääkäri soitti. "Miten Elias voi?", kysyi lääkäri heti ensimmäisenä. "Hyvin, hieman on normaalia väsyneempi, mutta muuten ihan hyvin mielestäni." vastasin. "Joo, väsymykseen on selkeä syy. Teidän on välittömästi lähdettävä sairaalaan nyt. Eliaksen kaliumarvot ovat 6,3 mmol/l eli aivan liian korkeat. Lähtekää heti päivystykseen, sillä tällaiset arvot voivat vaikuttaa sydämen toimintaan." lääkäri kertoi. (Kaliumin viitearvot ovat 3,3-4,9 mmol/l). Samalla muistin, että meille on kerran enennenkin mainittu korkeista kaliumarvoista, tällöin ne olivat 5,5 mmol/l, mutta tämä oli vielä ihan hyväksyttävä taso.

Puhelun jälkeen oli hieman epätodellinen olo. Kerroin miehelleni, mitä lääkäri oli sanonut ja sanoin, että meidän on kai lähdettävä sinne päivystykseen. Katsoimme kummatkin hyväntuulista poikaa ja huokaisimme kummatkin syvään. Kai se on sitten mentävä. Kumpikaan meistä ei olisi jaksanut mennä eikä me osattu olla lainkaa huolissamme asiasta, vaikka todellisuudessa noin korkeat kaliumarvot voi oikeasti kertoa jostain vakavasta ongelmasta, kuten munuaisongelmasta.

Chillailua päivystyksessä
Päivystyksen ilmottautumisluukulle mentiin ja mua nauratti kun luukulla oli sama nainen kuin kahtena edeltävänäkin kertana. Loppujen lopuksi päivysyksessä vierähti yli kolme tuntia. Päivystysvuorossa oli sairaalan kokeneimpiin lastenlääkäreihin lukeutuva mieshenkilö (hoitaja kertoi meille näin). Hän oli hieman hämillään meidän tapauksesta. Elias tuntui olevan ihan kunnossa. Hengitys kulki, iho oli kunnossa (ei siis sinertänyt eli keuhkot oli kunnossa), aukile ei ollut kuopalla (eli ei ollut kovinkaan kuivunut), vatsaa ei aristellut ja muutenkin kaikki tuntui olevan ok. Lääkäri pohti ja pohti, että mistähän voisi olla kyse, kunnes hän päätti ottaa Eliaksesta uudet verikokeet. Hän ei keksinyt mitään, mikä olisi voinut olla vialla, joten arveli, että terveyskeskuksessa otettu verinäyte oli mennyt pieleen ja näytti virheellisiä lukemia. Näyte otettiin Eliakselta päästä ja samalla siihen asennettiin kanyyli, ihan siltä varalta, että näyte olisikin oikea ja Eliaksen täytyisi jäädä osastolle tutkittavaksi. Hirveän huudon kanssa kanyyli saatiin paikalle ja verikoe otettua. Tunti taas odotettiin tuloksia käytävällä kunnes lääkäri tuli tosiaan toteamaan, että olimme siellä ihan turhaan. Kaliumarvot ovat täydelliset eli 4,4 mmol/l ja aikaisemmin otettu verinäyte oli mennyt pieleen. Ainoa huomio, jonka lääkäri oli verikokeista meille maininnut oli melko korkea hemoglobiini, joka oli 150. Sovimme kuitenkin, että pääsemme kotiin ja jos lähipäivinä nousee taas kuume, niin tulemme välittömästi takaisin. No kuume ei noussut, joten emme ole käyneet sen jälkeen päivystyksessä. Viikon päästä otetaan taas Eliaksesta verikokeet, joten katsotaan onko nuo hemoglobiiniarvot laskeneet.
kanyyli päässä

Tällainen keikka tällä kertaa. Kyllä turhautti sen käynnin jälkeen. Taas monta tuntia ihan turhaan istuskeltu siellä käytävillä ja kidutettu pienokaista kanyyleilla ja kaikennäköisillä verikokeilla ihan turhaan.

Elämää yhdeksän kuisena
Toivuttuaan influenssasta Elias on syönyt tosi hyvin. Tai en minä oikeastaan tiedä, mikä on hyvin tuon ikäiselle pojalle, mutta hyvin siihen nähden, miten Elias on tottunut syömään. Eli viisi ateriaa päivässä tarjoillaan pojalle. Aamuin ja illoin puuroa, kaksi liha-ateriaa ja yksi hedelmäateria. Soseita menee edelleen sen saman verran, mitä on jo pitkään mennyt eli 1,5 pientä purkillista ja puuroa menee aamulla puolikas annos ja illalla puolikas annos. Puolikas annos tarkoittaa siis sitä, että puuro tehdään 1/2 desiin maitoa eikä desiin kuten monessa ohjeessa on annosteltu. Puuro on edelleen suurinta herkkua vaikka olemmekin vaihtaneet sen kaurasta täysjyväpuuroon. Kaikkia hedelmä- ja lihasoseitakin ollaan jo kokeiltu ja mitään allergiaoireita ei ole onneksi mistään ruoka-aineesta tullut esille. Lohi tuntuu olevan yksi suosikkiruokia ja hedelmistä ehdottomasti banaani.

Välillä syödään mieluummin kaikkea muuta
kuin itse tarjolla olevaa ruokaa
Pari viikkoa sitten yritimme taas syödä vähän karkeampaa ruokaa. Ajattelin, että olimme pitäneet jo aika pitkän tauon edellisestä kerrasta, joten oli aika testata asiaa uudestaan. Pari päivää minusta tuntui, että se homma alkoi pelittää. Annoin todella pieniä lusikallisia karkeampaa ruokaa kerrallaan ja joka lusikallisen jälkeen juotiin tilkka vettä tai maitoa, että palaset menisi hyvin kurkusta alas. Sitä onnea ei hirveän kauan kestänyt. Kolmantena päivä kaikki vähänkin karkeammat palaset tuntui olevan ylipääsemätön ongelma Eliakselle. Ensimmäiset lusikalliset meni kakoen kunnes lopuksi tuli aivan hirvittävä oksennus, tietysti kaaressa äidin syliin ja sitä vaan taas tuli ja tuli ja tuli. Oksentelu tuntuu liian rajulta, joten päätimme taas siirtää kokeiluja tuonnemmaksi. Varmaan vasta kun Elias on täysin toipunut leikkauksesta. Siihen asti syödään pelkästään sileitä 4-6 kuisille tarkoitettuja soseita. Sormiruokailukin voidaan unohtaa hetkeksi. Harmittaa tavallaan, koska Elias olisi aivan hirvittävän kiinnostunut maistamaan jo kaikkea. Tekisi mieli välillä antaa omalta lautaselta jotain maistettavaksi kun toinen niin säälittävästi katseellaan anelee sitä, mutta ei. En uskalla antaa.

Nukkumisesta on tullut ihana asia. Elias harvemmin heräilee enää kesken päiväunien ja kuten aiemmin jo kirjoitinkin, niin unikoulu meni nappiin. Nukahtaminen sujuu loistavasti eikä minun ole tarvinnut kertaakaan nukuttaa Eliasta syliini sen jälkeen kun aloitimme unikoulun. Päiväunienkin määrä on nyt tasoittunut. Enää hän ei nuku kolmia päiväunia päivässä, se tuntui jo hieman liioittelulta. Tuntui, että poika olis koko ajan nukkumassa. Nyt hän siis nukkuu kahdet pitkät päiväunet. Ekat noin yhdentoista aikaan ja toiset neljän aikaan. On muuten valtavan helpottavaa äidille  kun tietää, että laps nukahtaa varmasti päiväunille ja nukkuu vähintään tunnin. Aiemmin kun ei ollut mitään takeita, että kauan menee itse nukuttamiseen, nukahtaako hän ylipäätään ja nukkuuko hän vartin vai kenties tunnin. On jotenkin helpompaa kun tietää, että ainakin kahdesti päivässä tulee olemaan hetki kun voin hoitaa omia asioitani. Sellaisesta en ole saanut aiemmin nauttia. Öisin herätään kerran tai kaksi. Yöunille Elias menee ysin aikoihin ja heräilee kahdeksan aikoihin aamulla.

Kasvua ja kehitystä
Tarkkoja mittoja en pojasta nyt tiedä. Kävimme vajaa pari viikkoa sitten neuvolassa ylimääräisessä punnituksessa ja tuolloin Elias painoi 7990g. Eli paino on lähtenyt nousuun sairastamisen jälkeen ja sehän on hienoa. Pituutta hän on mielestäni ainakin kasvanut taas ja pianonkin uskoisin hieman tulleen lisää.

Hampaita tähän perheeseen on tullut kolme kappaletta viime kuukauden sisällä. :) Kaksi Eliakselle (ja yksi viisas sellainen äidille). Odotin niin kovasti niitä hampaita ilmeisesti, että jopa oma viisaudenhammas, jonka ennustettiin tulevan minulle noin 16-ikävuoden tienoilla päätti vihdoinkin tulla. Onneksi ei ole kivulias, joten sitä ei tarvitse ainakaan akuutisti leikata. Sehän tässä vielä olisi puuttunut, että sekä poika että äiti olisi samaan aikaan leikattavana. :) Olen yrittänyt ottaa kuvia Eliaksesta, jossa näkyisi nämä pikkuisen tönöhampulit, mutta en ole onnistunut. Aina on kieli tai alahuuli edessä. :)

Hirveästi on Elias oppinut taas uusia asioita kuukauden aikana. Mainittakoon tässä muutamia, ehkä merkittävimpiä juttuja. Kahdeksan kuukauden kohdalla Elias oli oppinut jo istumaan hetkittäin, seisomaan hetkittäin tukea vasten ja peruuttaa ryömiten. No nyt Elias luonnolisesti istuu jo huomattavasti tukevammin ja pidempiä aikoja. Tosin hän ei ihan hirveästi tykkää sitä tehdä. Mieluummin hän on mahallaan tai seisaallaan. Selällään ei viihdy enää juurikaan. Joskus kun on tosi väsynyt ja laiskalla tuulella, niin saattaa makoilla jonkun lelun kanssa selällään.

Vaunuissa yleensä istuu itse. Ihan tylsää ilmeisesti
nojailla enää taaksepäin.
Aika näppärästi Elias nousee jo tukea vasten ylöskin. Ei ihan hirveästi uskalla vielä ottaa tukea esineistä tai kalusteista, mutta minun käsiin nojaten nousee ensin polvilleen ja siitä hyvin ripeästi jo jaloilleen. Kauhulla odotan niitä hetkiä kun hän alkaa nousta esineiden varassa ylös. Siihen ei montaa hetkeä tarvita kun pojalla pää kolisee.

Pari päivää sitten Elias lähti sitten konttaamaan. Tämä oli meille vanhemmille todella iso yllätys. Ei osattu lainkaan odottaa tällaista kehitysaskelta vielä.. Ensinnäkin sen takia  kun Elias ei missään vaiheessa esimerkiksi oppinut ryömimään eteenpäin vaan peruutteli ainoastaan monta viikkoa ja toiseksi koko konttausjuttu kehittyi niin nopeasti, ettei sitä oikeastaan ehtinyt tajuta. Siitä on tuskin pari viikkoa aikaa kun Elias nousi ensimmäistä kertaa konttausasentoon ylipäätään. Ja sitäkin hän teki vain satunnaisesti ja viihtyi asennossa vain hetkisen kerrallaan. Sitten tuli muutaman päivän vaihe kun hän nousi asentoon useammin, mutta hytkyi vaan edestakaisin paikallaan ja yhtenä aamuna vaan lähtikin ottaa ensimmäisiä konttaus"askelmia". Ja nyt poika menee ja vipeltää pitkin asuntoa kontaten ihan kuin ois osannut tehdä sen aina. Tässä hieman todistusaineistoa. Tosin video on jo pari päivää vanha, joten meno on jo vähän vauhdikkaampaa

On jotenkin liikuttavaa kun oma pikkuinen oppii noinkin isoja asioita. Kaikkien niiden ensimmäisten, rankkojen kuukausien jälkeen tämä on meille todella iso juttu. Huoli Eliaksen kehittymisestä keskosuuden, kystien ja leikkauksien takia on ollut niin valtava, että tällaiset "tavallisen" lapsen kehittymisaskeleet on meidän perheelle todella merkittävä asia. On niin liikuttavaa kun toinen osaa tulla ihan itse äidin luokse keittiön tuolin alle hengailemaan kun äiti syö, ihan vain siitä ilosta, että äidin vieressä on kiva olla. On niin liikuttavaa kun hän hirveällä työllä konttaa huoneesta toiseen iskän perässä ihan vain katsoakseen, mitähän se iskä siellä oikein puuhaa. On niin ihanan liikuttavaa kun toinen konttaa luokseni, nostaa käden osoittaakseen, että nosta minut syliin tai nosta minut, nyt kävellään. Tai kun hän houmaakin kontanneensa vahingossa liian kauas minusta ja lähtee hirveällä hädällä konttaamaan takaisin luokseni hokien häitäisesti "äi-tee, äi-dee, äi-tee".

Nämä ovat ehdottomasti niitä asioita, minkä voimalla olemme jaksaneet kaikki vastoinkäymiset mennä läpi. Eliaksen kehittyminen antaa niin valtavasti voimia meille ja hänen olemus tuo rutkasti iloa arkeemme!

Tällaisia kuulumisia siis tällä kertaa. Ai niin ja, leikkaukseen on viikko jäljellä ja olemme ainakin toistaiseksi terveitä. :)

8 kommenttia:

  1. Hih! Aika samoja juttuja meillä mennään. Aiemmin ku kattelin videota Eliaksen heräämisestä jo mietin, että kovin samanoloinen kun meidän Bee. Samoin kävi konttauvideon kanssa. Tosin meillä mennään nyt jo aika varmoin askelein ja hirveällä vauhdilla.
    Tiedän kyllä tasantarkkaan mitä tarkoitat, että nuo auttaa jaksamaan. Vaikka vähän kauhistuttaakin seuraavat ajat kun koko ajan pitää viipottaa perässä estämässä johtojen syöminen yms, niin silti tuntuu vaan niin hienolta katsoa kun pieni oppii uutta, kaikista vastoinkäymisistä huolimatta. Niin kovasti kun on ehtinyt pelkäämään, että moista ei pääsis todistamaan..

    Toivotaan, että pysyttekin terveinä ettei tarvis yhtään pidempään leikkausta odottaa. Voimia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. WannabeMama: Kiitos tuhannesti tsempeistä!!! Mä oon nyt ahminut blogiasi viime päivinä ja olen nyt lukenut kaikki kirjoitukset tammikuun lopulle asti. Löysin niin monen monta tekstiä, joihin pystyn samaistumaan aivan täysin 100 prosentisesti. Ihan kaikesta, lapsen kehittymiseen liittyen, äidin tunnetiloihin eri tilanteissa, synnytykseen liittyvässä tekstissäsi "Tabu" jne.

      Luin myös tekstin, jossa olit hankkinut tuon feeder vekottimen. Mistä niitä saa? Minä lukeudun niihin neuroottisiin äiteihin myös, jotka vihaa niitä kakomistilanteita kun laps yrittää syödä muuta kuin sileää ruokaa. Haluan tuollaisen feederin myös. :)

      Mutta palatakseni vielä päivitykseni aiheeseen. On tosiaan niin valtavan ihanaa kun näkee, että lapsi kehittyy. Minäkin niin monta päivää kulutin ja kyyneltä valutin pelon vallassa, että mitä tuleman pitää. Mutta pienin askelin edetään kaikessa ilman minkäänlaista kiirettä. :) Kaikkien vastoinkäymisten jälkeen sitä oppii arvostamaan niin pieniä ja monelle niin itsestään selviä asioita. :)

      Poista
    2. Taas merkintöjä/ kuulumisia lukemassa. Ja vaikka meillä mennään jo vähän edempänä (eli siellä 2v ikäluokassa) niin silti kiva lueskella teidän molempien kirjoituksia ja kuulumisia. Monet asiat on tuttuja ja koettuja vaikkakin samaan aikaan moni asia on aivan erilainen.

      Ja tällä hetkellä olen varsin onnellinen neidin alati kasvavasta uhmiksesta (Tai tahtoiästä)! :D minun, minun, minä, minä, ei isä, sitä tätä, lällällää, pimpom...

      Vaikka hermot meinaa samaan aikaan mennä (kun ei vaan aina jaksaisi sitä kiukuttelua ja pitäisi päästä esim päiväkotiin/ kotiin / kauppaan, jne) niin onhan tuo suloinen! ja niin ihanaa kun oppii uuttaa ja sellaisia tavallisia kehitysvaiheita - ja vielä "normi-iässä". Niin paljon kuin pelkäsi toisen hengen puolesta, toisen terveyden puolesta, jne. :)

      Poista
  2. Hei!

    Löysin juuri blogisi ja aloin sitä kahlailla läpi. Reipas pikkumies teillä! Tsemppiä ja jaksamista hurjasti tulevaan! Olin myös itse avannepojan äiti vuoden verran ja moni asia kuulosti niiiiin tutulta. Meillä asiat viimein mutkien kautta järjestyivät ja pikkumies on terve ja pian nelivuotias. Mutta eivätpä nuo sairaala- tai sairausajat unohdu vuosista huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kommentistasi! Todella ihana lukea, että teillä asiat järjestyi lopulta, vaikken teidän tarinaa tunnekaan. Antaa itselle niin valtavasti toivoa kun kuulee tarinoita, joissa vaikeiden aikojen jälkeen elämä on kuitenkin normalisoitunut. Tällaiset kommentit piristää päivääni hirmuisesti!! :)

      Poista
  3. Kiitos kovasti kauniista kommentista, jonka olit kirjoittanut blogiini. :) Teksteistä sen verran, että suurin osa on omiani, lainatuissa sanoituksissa tai runoissa on aina tekijän nimi lopussa. Kuuntelen paljon musiikkia ja jotkut koskettavat sanat jäävät mieleeni, kirjoittaminen taas oli sellainen henkireikä sairastaessani ja yhä edelleen niin paljon kuin aikaa vaan riittää pikkuisen kanssa.

    Teidän Elias on edelleen uskomattoman söpö ja sinnikäs! Ja niin ison pojan näköinen jo. :) Jaksamista ja tsemppiä leikkaukseen!

    VastaaPoista
  4. Hyvä Elias! Tuo konttausvideo on niin söötti :) Ymmärrän tuon huolen lapsen kehittymisestä ja sen ilon sitten, kun joku pienikin uusi taito tulee, ihan niinkuin olis lotossa voittanut. Meillä hidasti vatsalleen kääntymistä nyt tosi paljon se PEG-letkun laitto. Eli kaikki ryömimisharjoitukset yms, on nyt tauolla. Ymmärtäähän sen kyllä, kun iso letku tököttää vatsasta niin kuka sen päällä nyt haluais maata, saatikka sitten ryömiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin L. Pienetkin toimenpiteet kun vaikuttaa lapsen kehtittymiseen ja hidastaa väkisinkin aina vähän. Sen takia kun toinen vihdoinkin oppii jotain uutta, tuntuu ihmeeltä. Niin paljon huolta ja pelkoa on toisen puolesta on ollut, että näitä asioita arvostaa varmasti ihan eri tavalla kuin monet muut. :)

      Toivottavasti pikkuisenne tottuu nopeasti tuohon letkuun!! Tsemppiä teille!

      Poista