torstai 5. tammikuuta 2012

Toinen neurologin konsultaatio

Elmeri nukahti päivän viimeisille päiväunille, niin ehdin kirjoittaa pari sanaa meidän tämänpäiväisestä neurologin konsultaatiosta.

Vuoden ensimmäin lääkärinkäynti on takana ja Elias suoriutui siitä kiitettävin arvosanoin. :) Pojan korjattu ikä on tosiaan nyt 6 kk ja 5 pv, joten oli aika taas pistäytyä Lastenlinnan neurologilla. Paikalla oli neurologin lisäksi myös fysioterapeutti. Vastaanotto sujui samalla kaavalla kuin viimeksi. Ensin meidän konsultaatio-osaston hoitaja otti meidät vastaan ja kyseli meidän kuulumisia, otti terveyskortista kopion, jotta kasvukäyrät saadaan päivitettyä ja silmäili Eliasta ihan vain päällisin puolin. Tämän jälkeen siirryimme lääkärin huoneeseen tarkempaan syyniin. :)

Neurologin ja fysioterapeutin kanssa kävimme läpi Eliaksen motorisen kehitykseen liittyviä asioita. Luettelen muutamia asioita, joita poika taitaa:
- Elias on edelleen hyvin tarkkaavainen, seuraa leluja ja ihmisiä erinomaisesti joka ilmansuuntaan
- käsien motoriikka on erittäin kehittynyttä, pinsettiote kohta hallussa
- kääntyy molemmalle kyljelleen ja siitä myös mahalleen. Osaa kääntyä myös mahalta selälleen
- pyörii myös hyvin navan ympäri
- mahallaan ollessa nostaa itsensä suorille käsille punnerrusasentoon ja taittaa toisen jalan pyllyn alle, jotta voisi nousta konttausasentoon. Toista jalkaa ei vielä taita ja tämä johtuu avanteesta
- on löytänyt jalat ja yrittää kovasti repiä vasemman jalan varpaita suuhun, mutta on niin kankea ettei saa. Kankeus johtuu leikkauksista. Oikean jalan varpaita ei yritä saada suuhun, koska avanne oikealla puolella vatsaa.
- istumaan nousu käsistä vetäen sujuu loistavasti. Selkä pysyy suorana, pää jämäkkäästi mukana ja vatsalihaksetkin aktivoituu
- istuminen hetkittäin tuetta onnistuu ja ottaa käsillä vastaan jos lähtee kaatumaan. Reagoi myös vartalolla jos häntä yrittää kaataa
- seisominen hyvällä mallilla. Saimme luvan seisottaa häntä, koska selkä pysyy hyvin suorassa, lonkat on kunnossa ja astuu koko jalkapohjalla lattialle (ei siis pelkästään varpaiden varaan). Hyppykiikkua ei suositeltu missään nimessä, johtuen siitä, että siitä ei ole mitään hyötyä kehittymisen kannalta.

Fysioterapeutti oli erittäin tyytyväinen kaikin puolin kehittymiseen, ainoastaan lievä kankeus oli pieni miinus kympin suorituksessa. Lisäksi tuo avanne vaikuttaa selkeästi vähän jalkojen käyttöön jalkojen nostamisessa ja mahallaan ollessa. Näin ollen sovimme, että heti sulkuleikkauksen jälkeen sovimme tapaamisen ja katsomme tarkemmin, minkälaisia harjotteita voisimme Eliaksen kanssa tehdä kankeuden suhteen ja samalla tarkistaa, miten Elias alkaa kehittyä kun avanne on poissa.

Lattialla temmeltämisen jälkeen fyssari poisui paikalta ja neurologi tarkisti vielä korvat, kurkun, silmät ja mittasi päänympäryksen. Korvat, kurkku ja silmät erinomaiset, mutta päänympärys oli vaihtanut taas kanavaa. Tarkoittaen siis sitä, että pää kasvaa melko vauhdikkaammin kuin Elias muuten. Mistään hydrokefaluksesta eli niin sanotusti vesipäisyydestä ei ole tietenkään kyse, se olisi tullut jo ilmi aiemmin. Eikä tämä ole välttämättä merkki mistään muusta kuin siitä, että Eliaksella vaan on iso pää, mutta kaiken varmuuden vuoksi neurologi halusi varata meille ajan ultraäänitutkimukseen. Fakta kuitenkin on, että hänellä on löydetty kaksi kystaa aivoista ja asian suhteen täytyy olla herkkiä, mieluummin tarkistaa asia "turhaan" kuin jättää tarkistamatta. Pään ultraäänitutkimus on ti 17.1.

Minusta konsultaatio meni tosi hyvin enkä nyt osaa huolestua tuosta ultraan menemisestä, minulle jäi hyvä fiilista tästä huolimatta. Lopuksi vielä pieni pätkä havainnollistamaan pienen miehen lievää kankeutta, tuo on nimittäin paras saavutus, mihin hän tällä hetkellä pystyy.

5 kommenttia:

  1. Hienosti Elmeri on kehittynyt :) Minkä nimisen neurologin luona käytte Lastenlinnassa ?

    VastaaPoista
  2. L: Me käydään Tiina -nimisellä neurologilla. Joudutteko tekin käymään siellä jossain kontrolleissa?

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. L: Ihan selkeä minun mielestä tuo ekakin viesti oli. :) Mä oon itseasiassa oppinut vähän arvostaa sitä, että Eliaksen kehitystä seurataan. Harvoin sitä pääsee noin ammattilaisten arviointeihin. Varsinkin kun meilläkään ei ole nyt mitään erikoista tullut ilmi. Ja aivan upea lukea, että teilläkään ei noin vaarallinen asia kuin aivoverenvuoto ole onneksi mitään vahinkoa tehnyt.

    Ja mikä tulee tuohon Eliakseen vielä, niin mä oon jotenkin aika varma, että hänellä on vaan iso pää, koska sen isälläkin on. :) Tai mieheni on aika pitkä ja suhteessa hänellä on tietysti aika kookas pääkin. Mä oon taas tällainen pätkä ja mun pää onkin kuin pieni pähkinä. Ehkä meidän Eliaksesta tulee vaan pitkä ja isoraajainen ja päinen. :)

    VastaaPoista