sunnuntai 5. kesäkuuta 2011

Syleistä lämpimin!

Mittasuhteet. :) Tavallinen vastasyntyneen tutti
peittää yli puolet Eliaksen kasvoista.
Eliaksen ollessa 12 päivää vanha eli viime keskiviikkona siirryimme tosiaan teho-osastolta kirurgiselle osastolle. Hänet siirrettiin osastolta toiselle lastenvaunuissa. Voi kuinka pieni hän onkaan, ei sitä edes ymmärräkään kun olemme häntä ainoastaa avopöydällä tuijotelleet. Ja meidän silmiinhän hän on vaan kasvanut. :) Vaikka vaunuissa ei tietenkään ollut mitään lämpöpusseja eikä muutakaan ylimääräistä kuin pojan omat peitot, johon hänet oli tiukasti kääritty, niin hän oli hukkua niihin vaunuihin. :) Hän vei varmaan vain puolet siitä tilasta, mitä tavallinen lapsi vaunuista vie. Hän oli vain sellainen suloinen pieni nyytti, joka oli tiukasti kääritty kapaloon ja tyrkätty vaunuihin niiden kaikkien laitteiden ja letkujensa kera. Sain olla siirrossa mukana, mutta harmikseni en saanut otettua yhtään kuvaa tästä. :)

Osasto K6
Osasto on siis vastasyntyneiden kirurginen vuodeosasto. Osaston yhtenä vastuualueina ovat ruuansulatuskanavan synnynnäiset kehityshäiriöt ja sairaudet sekä osaston valvontaosastolla hoidetaan potilaat, joiden hengitys, ravitsemus tai neurologiset ongelmat edellyttävät jatkuvaa seurantaa ja valmiuksia nopeisiin hoitotoimenpiteisiin ja -muutoksiin. Meidän Elias on tällä hetkellä nimenomaan valvontaosastolla ja seuraava askel olisi sitten muutto pois valvontahuoneesta tavalliseen vuodehuoneeseen, mutta siihen vaaditaan käsittääkseni jo sitä, että kotiutuinen olisi jo hyvin lähellä. Jokaiselle osastolla olevalle potilaalle määrätään vastuuhoitajapari, jotka ovat aina perillä potilaan hoitosuunnitelmasta ja ovat tutustuneet hoitoon syvällisemmin. Toki muutkin hoitajat saattavat tarvittaessa potilasta hoitaa, mutta vastuuhoitajaparilla tulee olla kuitenkin koko ajan päivitetyt tiedot potilaansa tilasta jne.

Osastolla työskentelevät lastenkirurgian erikoislääkärit ja lastentautien erikoislääkärit. Muun muassa meidän poikaa leikannut kirurgi työskentelee nimenomaan tällä osastolla ja seuraa varmasti tiukasti edelleen Eliaksen kuulumisia. Lääkäreiden kierto tapahtuu yleensä heti aamulla aikaisin, joten emme ole olleet vielä kertaakaan paikalla silloin, eikä luultavasti edes saataiskaan olla, sillä huoneessa on myös muita lapsia, joiden tilaa lääkärit seuraavat samaisella kierrolla. Lääkärit pääsee toki tapaamaan muutenkin kuin aamukierrolla aina vanhempien pyynnöstä. Mutta esimerkiksi me ollaan pärjätty nämä neljä päivää vallan mainiosti niin, että hoitajat ovat meille kertoneet jos lääkärit ovat jotain uutta päättäneet meidän suhteen.

Vierailuaikarajoitteita ei osastolla ole, eli sinne saa tulla niin aikaisin kuin haluaa ja lähteäkin saa koska itse haluaa. Yhdeksältä osastolla alkaa kuitenkin "hiljaisuus", joten silloin on myös jotenkin luontevaa lähteä ja antaa osaston rauhoittua yötä vasten. Kaikki hoidot ja syötöt tapahtuvat aina kolmen tunnin välein eli aamuhoito on klo. 9 aamulla sitten klo. 12 jne. Rytmi tuntuu olevan aika järkevä ja hyvinkin toimiva. Meidän Elias on ainakin jo neljän päivän aikana päässyt selkeästi rytmiin ja heräilee monesti juuri sopivasti hoitoja varten ja sen jälkeen kupsahtaa mukavasti taas nukkumaan. :) Lapset punnitaan osastolla joka ikinen aamu ja tänään (su 5.6.) meidän punkero painoi jo peräti 2215 g. :) Ja tämä on sitten tarkka nakupaino, nyt ei ole enää mitään esteitä, miksi pojasta ei saataisi tarkkaa painoa. Torstaina poika puettiin ensimmäistä kertaa elämässään ja 44:sen vatteet olivat ihan hitusen reilut, mutta oikein hyvännäköiset kuteet silti.
Ensimmäiset kuteet, kokoa 44 cm.

Keskosuus
Keskosten kotiutumiseen vaaditaan yleensä seuraavia asioita: lapsen oma lämpötuotannon tulee olla sellaista, ettei se vaadi enää lämpöpatjaa tai keskoskaappia, keuhkojen tulee olla tietysti kypsät ja lapsen tulee hengittää täysin itse, lisäksi keskoset ovat monesti melko huonoja syömään, joten lapsen tulee pystyä syömään kunnolla (oppia siis syömään kokoonsa nähden tarpeeksi maitoa) ja tietysti sitä, että maha toimii ja pystyy sulattaa tarvittavan maitomäärän.
Happiviiksistäkin päästiin eroon! Jäljellä
ainoastaan nenämahaletku.

Kirurgiselle osastolle siirtyessämme Eliaksella oli käytössä happiviikset ja hänet "majoitettiin" samanlaiselle lämmitetylle avopöydälle kuten kaikilla muillakin osastoilla. Happiviiksistä pääsimme heti parin tunnin sisään eroon sillä poika hengitti itse aivan täydellisesti. Letkuista jäi siis jäljelle ainoastaan nenämahaletku, jalassa oleva anturi, jolla seurataan pojan omaan hengitystasoa ja sydämensykettä sekä pari kanyylia, joista laitetaan tarvittavat antibiootit ja ravintolisät. Alkutilanteeseen verrattuna poika oli siis jo huomattavasti vähemmän varustettu erilaisilla laitteilla ja sehän tarkoitti vaan yhtä asiaa...... Pojan liikkuttaminen, nostaminen ja SYLIIN OTTAMINEN oli vihdoinkin mahdollista ja erittäinkin suotavaa. :)

Sylihoito 
Ensimmäinen syli Eliaksen
ollessa 12 päivä vanha

Kahdentoista päivän pitkä odotus palkittiin maailman upeimmalla asialla. Saimme samaisena keskiviikkona 1.6.2011 lapsemme syliin ensimmäistä kertaa!!! Vaikka kuinka häntä yritin aikaisempien päivien aikana koskettaa, silittää tai ottaa kädestä.... Niin mikään ei tunnu samalta kuin oman lapsen paino omalla kädellä, omaa vartaloa vasten. Mikään ei ole hienompaa kuin tuntea, kuinka oma pienokainen hengittää omaa rintaa vasten ja rauhoittuu välittömästi äidin tai isän lämpöön. Elias oli hyvin levoton koko keskiviikon, sillä sen päivän aikana oli tapahtunut paljon muutoksia ja tämä teki hänelle hieman turvattoman olon. Uudet äänet ja ihmiset hermostutti ja hengittäminen ilman happiviiksiä rasitti toki hirvittävästi myös, mutta heti kun poika pääsi joko minun tai isänsä syliin, niin hän rauhoittui välittömästi. Sitä tunnetta ei vaan pysty sanoin kuvailemaan, lapsen ja vanhemman välinen läheisyys on aivan maaginen asia. Sen pystyy vain kokemaan!

Lämmönsäätely
Isojen poikien sänky eli
pinnasängyn kokoinen.
Keskosilla tosiaan ei tuo lämmönsäätely pelaa vielä ihan täysillä, joten sen takia he ovat monesti joko lämmittävän lampun alla, lämpöpatjalla tai keskoskaapissa. Elias pääsi esimerkiksi leikkauksen aikana viilenemään niin paljon, että hänen lämpönsä oli lähemmäs 35 astetta. Lämmön tulisi olla noin 36,5 - 37,5 astetta. Eilen Eliaksen peti kuitenkin avopöydästä isojen jätkien sänkyyn eli tavalliseen petiin. :) Hänet täytyy toki pitää lämpimässä kapalossa tai paksun peiton alla, mutta hienointa on, että hän pitää lämmöt jo loistavasti itse yllä. Tämäkin osa-alue siis selätetty keskosuudesta! Jäljelle jää ainoastaan syöminen ja suolen toiminta.

Syöminen
Muuton ja happiviiksien poiston lisäksi pojan elämää mullistettiin keskiviikkona antamalla hänelle ensimmäistä kertaa ihka aitoa oman äidin maitoa!!! :) Klo. 15 syöttö tapahtui siis jo minun omalla maidollani. :) Olin itse pakahtua onnesta sillä hetkellä kun kuulin, että sitä ruvetaan pojalle syöttämään. Ensiannos oli 5 millilitraa (desissä on siis 100 ml) eli hyvin hyvin pieni. Maito tuotiin minulle valmiiksi annosteltuna ruiskuun, joista sain yhden tipan antaa pojalle maistiaiseksi suuhun ja loput valutettiin nenämahaletkusta hyvin hitaasti sisään. Poika tuntui tykkäävän siitä tipasta hirveästi, ainakin ahkerasti maiskutteli sen tipan suussaan ja muuttui välittömästi levolliseksi. :) Valitettavasti kuitenkin varmaan puolet tästä 5 millilitran annoksesta tuli pukluna pojan suusta ulos. :( Eli annosta oli pienennettävä. Pojan vatsalaukku on niin auttamattoman pikkuruinen ettei 5 ml pystynyt vielä imeytymään sinne. Annosta pienennettiin kahteen millilitraan. Torstaina annosta taas suurennettiin 5 ml:aan, perjantaina ja lauantaina syötiin keskimäärin 7 millilitran annoksia ja tänään sunnuntaina annokset kasvatettiin 10 milliin.:)
Sunnuntaina saimme syödä ensimmäisen kerran
pullosta, ennen sitä söimme ruiskusta. :)
Kuvassa 1,5 desin tuttipullo.

Olemme kovasti myös yrittäneet opetella syömään ihan suun kautta eikä aina vaan nenämahaletkun kautta. Alkuun poika otti tipan suuhun ja nukahti. :) Mutta tänään ollaankin vedelty jo 10 millin annoksia suoraan tuttipullosta suuhun. Aina ei toki koko satisa oo jaksettu syödä vaan Elias on nukahtanut ennen sitä, mutta hyvään alkuun olemme syömisessä päässeet. :) Ja se on erittäin tärkeää kotiutumisen kannalta. Perimmäinen tarkoitus olisi, että poika pystyisi jonain kauniina päivänä syömään täysiä maitoannoksia suun kautta, jotta pääsisimme kotiin. Täysi annos maitoa tarkoittaa meidän kokoiselle pojalle noin 40 ml ja nyt olemme tosiaan päässeet kymmeneen millilitraan. Eli erinomaiseen alkuun olemme jo päässeet. :)

Suolen toiminta
Pojalta on useaan otteeseen tullut vaippaan pienet määrät lapsenpihkaa eli meconiumia. Lapsenpihka syntyy suoleen siten että vauva nielee lapsivettä ja uloste muuttuu siten vihreäksi ja yleensä lapsenpihka tulee lapsen ensimmäisten päivien aikana ulos. Meillä sitä on tullut nyt tämän viikon keskiviikkona ja torstaina. Perjantaina ei tullut yhtään mitään ja illalla maha olikin jo niin huolestuttavan pinkeä, että jopa yksi ruoka piti jättää kokonaan välistä. :( Eliaksen maha oli erittäin pinkeä, mutta vielä suht pehmeä... Aluksi ajattelimme, että saako poika niin vähän ruokaa, ettei siitä muodostu mitään, mutta vatsan pinkeyden takia hänen annoskokojaan ei voitu kuitenkaan myöskään kasvattaa.

Elias ei juurikaan itke, mutta hymyilee senkin edestä. :)
Ja ihmekös tuo, kun saa äidin maitoa mahaan ja suolikin
toimii!
Sunnuntaina aamuyöstä klo. 6 hoidoilla hoitajan vaihtaessa vaippaa häntä odottikin siellä jokin pieni mutta oikein miellyttävä yllätys. :) Pienen pieni epämääräinen paketti siellä vaipassa odotti!!!! Kello yhdeksän aamuhoidoilla odotti jo paljon isompi paketti ja ihan aitoa tavara, ei mitään lapsenpihkaa vaan aivan kunnon, aitoa vauvan maitokakkaa. :) Tänään osastolle ensimmäistä kertaa tullessani hoitajat onnittelivat minua ensi kättelyssä, sillä tänään on SE päivä, jota olemme odottaneet kovasti!! Tämä on merkki siitä, että suoli toimii ja ravinto kulkee sen läpi kuten kuuluukin. Olemme siis aivan huikean ison askeleen lähempänä kotiutumista. :) Toki matkan varrella saattaa tulla vielä takapakkeja ja tulee päiviä kun pikkuisella ei tulekaan kakkaa ja ruokamääriä joudutaankin pienentää, mutta nyt ainakin tiedämme että täydet edellytykset suolen normaaliin toimintaa on olemassa! :) Tässä nyt ei tosiaan tiedä enää, että olemmeko osastolla syksyyn asti, kuukauden vai peräti vain pari viikkoa. Upeita juttuja tapahtuu!!


10 kommenttia:

  1. Aivan mieletöntä lukea ihanaa edistymistä!!! Olen lukenut tarinaanne välillä kyynelsilmin ja nyt ilosta hymyillen! Niin se poika vaan kasvaa ja kehittyy ja paranee!Ja kakkaakin on tullut!! ihan MAHTAVAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ottakaa valokuva;) niin me tehtiin silloin, hihi :) K6 on ihan paras paikka pojallenne! Kuvista katsoin että kappas olette ihan samalla ikkunapaikalla valvontahuoneessa kuin me silloin Nuutin kanssa:D Yhteystietoni on omaisten kansiossa jos haluat meilailla tms! Kovasti tsemppejä koko perheelle ja ihanaa kesää!!!! Toivoo Minttu ja gastroskiisipoika-Nuutti jo kohta 1,5v!

    VastaaPoista
  2. Minttu: Kiitos ihan hirvittävän paljon ja ihanaa, että olet lukenut tätä blogia!!! Juu, minä katsoinkin tänään, että teidän yhteystiedot tosiaan edelleen siellä kansiossa ovat. :) Kirjoitan sinulle ihan lähipäivinä s.postia, sillä minulla on hirmuisesti kaikkia kysymyskiä tullut nyt mieleen... Lähinnä just kotiutumisesta ja sairaalan jälkeisestä ajasta. :)

    VastaaPoista
  3. tämä on niin hassua, kun sinun tekstit ovat kuin omasta päästäni vuosi sitten. :) juuri nuo kakkahommat ja maitomäärien kanssa pelailut ovat niin tutun kuuloista.
    meidän punkero siis syntyi "vain" keskosena eikä tainnut tietää sitä itse ollenkaan. :) tietenkään ei koskaan voi tietää miten asiat menee, mutta vaikuttaa pojun voinnin perusteella, että pääsette nopeastikin kotiin kun kerran kaikki noin hienosti menee. maitomäärät kasvaa hirmuvauhtia! onko puhuttu, että tuleeko teillekin BMF-lisä äidinmaitoon? paino kyllä nousee upeasti muutenkin! :)
    ja kyllä, tyrät ilmeisesti tosi yleisiä varsinkin näillä pikkupojilla, mutta toivotaan, että te vältytte siltä, kyllä tuossa gastroskiisissa saisi olla tarpeeksi koettelumusta pojalle ja vanhemmille!

    VastaaPoista
  4. Hui, onpa täällä tapahtunut paljon! Onnea vanhemmille ja todella ihana kuulla, että suolen kanssa on mennyt asiat paremmin kuin odotitte. Kuvista päätellen poika vaikuttaa sitkeältä ja reippaalta kaverilta.

    VastaaPoista
  5. Christa: Kuinka kauan jouduittekaan olemaan keskosuuden takia sairaalassa? Voi olla, että olet kirjoittanutkin siitä jo, mutta en vaan nyt muista. :) Entäs sitten kun pääsitte kotiin, söikö teidän pikkuinen ihan samalla tavalla kuin sairaalassa vai pienenikö annokset alkuun kotona?

    Ei oo kyllä ollut puhetta tuosta BMF-lisästä. Mikä se on? Eliakselle on noussut kyllä paino aika mukavasti joka päivä ja maidon lisäksi hän on nyt saanut erikseen kalsiumia ja rasvoja. :)

    Prinsessa paskavarvas: Hauska nimimerkki sinulla. :) Kiitos valtavasti onnitteluista. Poika on kyllä erinomaisen reipas kaiken muun suhteen kuin syömisen. :) Mutta kaikki aikanaan!

    VastaaPoista
  6. Aika hyvältä tuo syöminen alkaa jo kuulostaa! Meillä syöminen takkusi koko sairaala-ajan, poika söi sen täyden annoksensa harvoin ja oksenteli tosi paljon. Kasvukin oli huonoa. Niin vaan kuitenkin lähdettiin kotiin (toki kontrolleja oli joka paikassa usein ja kotona kävi sairaanhoitaja) ja alkuvaikeuksien jälkeen syöminen lähti kotona sujumaan ihan eri lailla, poika alkoi kasvamaan hurjaa vauhtia ja nenämahaletkukin sai pian häipyä! :) Varmasti se keskosuus tekee hommasta tarkempaa, mutta kyllä te sieltä vielä pois pääsette, eikä tosiaan kuulosta siltä että siihen ihan mahdottoman pitkä aika olisi!

    VastaaPoista
  7. I: Juu, tuo syöminen ei ole kyllä mikään itsestään selvä asia, mutta pienin askelin täällä edetään ja ollaan kyllä hyvin kärsivällisiä asian kanssa. Vaikka poika olisi aivan ihana saada mahd. pian kotiin niin pääasia kuitenkin on, että hän on sitten suht terve ja edellytykset kasvulle ja kaikelle on taattu ja varmistettu. :)

    VastaaPoista
  8. Heippa!

    Lukas oli sairaalassa 2 viikkoa, kotiin lähdettiin ilman nokkista. aamulla oli hoitaja ottanut pois, voit kuvitella miten kauhuissamme oltiin ja pari ekaa päivää tuntui et poika söi hieman vähemmän ku ei ollutkaan nokkista apuna, mutta siitä se sitten parani ja paino oli noussut hyvin kontrolliin mentäessä. :) meillä ei imetys tarmokkaasta yrityksestä huolimatta lähtenyt sujumaan, mutta onneksi pullolapsetkin ovat ilmeisen onnellisia. :D

    BMF on ravintolisä, jota käytetään usein keskosilla äidinmaidon vahvikkeena, Luksulla ei muita lisiä ekojen päivien jälkeen mennytkään. mut saattaahan olla, et koska teidän poitsun kasvuvauhtia on sen verran upeeta ihan noinkin, et sitä ei teille tulekaan.

    ja jos maito tuntuu vähenevän, tihennä lypsyväliä, ainakin meillä se tuntui auttavan. ja suosittelen sähköpumpun vuokraamista/hankkimista jos vähänkään näyttää siltä, et poju ei jaksa rinnasta syödä. nimim.3 kk käsipumpulla ranteet kipeinä sinnitellyt... :)

    VastaaPoista
  9. Christa: Kiitos vastauksesta. :) Meillä tosiaan harvoin jätkä jaksaa koko annosta syödä loppuun oli se annos sitten minkä tahansa kokoinen. Nyt ainakin tuntuu tosi kaukaiselta, että voitaisiin kokonaan tuosta nokkiksesta luopua, mutta silti toki toivon sitä kovasti. Tai siis sitä, että Elias oppisi syömään kunnolla.. Ja kai hänen on pakko oppia viimeistään sitten kun nokkis otetaan pois. :) Me ollaan joka päivä nyt sitä imetystä kokeiltu ja hieman on kyllä epätoivoisen oloista tuo touhu, mutta en ole ihan täysin luovuttanut sen suhteen. Ja TODELLA jotenkin lohduttavaa kuulla, että on myös ihan ok jos vauva ei opikaan rinnalle ja syökin vain pullosta!! Tai, tottakai se on ok, mutta kai se on enemmän tuolla minun pääkopassa se ongelma. Täytyy vaan asennoitua siihen, että jos poika syö pelkästään pullosta, niin se ei tee minusta yhtään huonmompaa äitiä. :)

    Juu, paino on pojalla noussut sellaisen 40g päivässä ja se on kuulemma ihan hyvä tahti keskosilla. En sitten tiedä, mitä kaikkea siihen ravintoliuokseen sekoitetaan, mitä saamme tipasta maidon lisäksi.

    Minulle hoitaja kans suositteli nyt yhden lypsykerran ottamista lisää yöaikaan ja se on tuntunut auttavan. Oon ollut meinaa aika laiska lypsää öisin, toisin sanoen en ole kertaakaan herännyt sitä tekemään. :) Sä oot ollut kyllä ihan SUPER sinnikäs tuon käsipumpun kanssa!! Mä kokeilin sitä kerran ehkä vartin verran ja päätin heti VÄLITTÖMÄSTI sen jälkeen hankkia sähköpumpun. :)

    VastaaPoista
  10. Upeita nuo nappisilmäkuvat :)

    VastaaPoista