Leikkaus ja haava
Mikä leikkaus ja mikä haava??? Olen siis palautunut erittäin mainiosti leikkauksesta. Päätin leikkauspäivänä kun yöllä en saanut nukuttua, että nousen pyörätuoliin seuraavana aamuna vaikka mikä tulisi. Tahdonvoima mennä katsomaan omaa poikaani oli niin valtava, etten välittänyt, miltä kipu siinä vaiheessa tuntuisi. Ja näin myös tein. Mieheni avustuksella nousin hienosti tuoliin heti aamusta ja päivällä jo kävelin omin avuin. Sen jälkeen olin jalkeilla mahdollisimman paljon. Matkat naistenklinikalta lastenklinikalle taittuivat kaksi ekaa päivää pyörätuolilla, koska välimatka on sen verran pitkä, mutta muutoin kävelin ihan itse koko ajan. Leikkauksesta ei ole siis mitään muuta jäljellä kuin leikkausjälki. Tikit kävin poistattamassa neuovolassa seitsemäntenä päivänä eli perjantaina. Haava on tehty vaakasuuntaan keskelle alavatsaa. Tikit olivat melko väljin välein, joten minusta tuntuu, että haava on normaalia pidempi. Särkylääkkeitä jouduin syömään ensimmäiset kolme päivää, mutta tiistaina en ottanut enää yhtään särkylääkettäkään. Eli kaikin puolin palautuminen on sujunut hienosta ja olen taas ihan näillä näppäimillä maratonkunnossa . :) Neuvolassa sain kuitenkin ohjeeksi, että neljään viikkoon sektiosta ei saisi missään tapauksessa nostella mitään muuta kuin vauvaa, ei siivota eikä oikein muutakaan tehdä mitään fyysisesti raskasta. Ja kaiken maailman vatsatreenit kannattaisi ihan suosiolla jättää vain sinne jälkitarkastuksen jälkeiseen elämään. Jälkitarkastus tulee siis varata noin 5 - 12 viikon päähän sektiosta.
Äitiys
Valitettavasti en saanut mahdollisuutta synnyttää esikoistani luonnollisella tavalla ja tämän takia olin huolissani siitä, kuinka kroppani ja hormonitoimintani alkaa toimia leikkauksen jälkeen. Eniten minua huoletti se, että nouseeko minulle maito vai näinkö jään haaveilemaan vaan siitä. Varsinkin kun en saa lastani vierelleni enkä pääse häntä imettää, niin maidon nousu ei ollut lainkaan itsestään selvää minulle. Mutta se pulma ratkesikin leikkauksen jälkeisenä päivänä, kun aamulla sain rintapumpun avulla tipan tulemaan ja illalla pumppailinkin jo vajaan desin annoksia tuttipulloon. :) Naistenklinikalla sain hyvät ohjeet maidon pumppaukseen ja nyt sitä olen ohjeiden mukaisesti pumppailutkin. Koska poikani ei vielä pitkään pitkään aikaan voi saada äidinmaitoa niin joudun pakastamaan maidot. Pakkasessa maito säilyy jopa 3 kk, joten siihen mennessä oletan jo, että poika saa jo syöpötellä niin paljon kuin vain jaksaa. (Äidin ja isin mielestä pojalla saa olla vaikka 5 leukaa :) ) Nyt siis kodin ja lastenklinikan äidinmaitokeskuksen pakastimet täyttyy minun maidostani. Siitä hyvästä, että pumppailen omaa maitoani poikaa varten saan käydä ilmaiseksi syömässä sairaalan lounasravintolassa. :)
Sairaalassa oleskelu
Kuten aikaisemmassa kirjoituksessa kirjoitin, synnytyksen jälkeen poikamme vietiin kirurgiselle teho-osastolle K9:lle. Siellä vierailuajat ovat pitkin päivää katkonaisesti ja näistä pidetään tosiaan hyvin tiukasti kiinni. Joskus voi käydä jopa niin, että jos omalle lapselle tai jollekin samassa huoneessa olevalle lapselle tehdään joitain toimenpiteitä niin osastolle ei pääse edes vierailuaikana. Ymmärrän tilanteen täysin vaikka ikävältä tuntuisikin joskus jos ei omaa lasta pääsisikään katsomaan kun sitä joka kerta yli kaiken odottaa. Ikävä iskee meinaa oikeasti liioittelematta heti kun poistuu teholta... Voisimme mieheni kanssa istua vuorokaudet ympäri pojan vieressä ja ihmetellä häntä. :) Hoitajien vuorot osastolla vaihtuu aina 12 tunnin välein aina klo. 8 ja klo. 20. Lisäksi osastolla pyritään pitämään melko pitkälti samoja hoitajia aina samalla potilaalla, joten hoitajat pääsevät tutustumaan hyvin lapseen ja hoitajat tulevat hyvin tutuiksi myös vanhemmille. Minusta tämä on erittäin mukava asia. :) Ja jokaista potilasta kohti on oma hoitaja, joka kirjaimellisesti istuu potilaan vieressä ja seurailee tilannetta jatkuvasti ja tekee aina tarvittavat toimenpiteet lääkärin määräyksen mukaisesti. Lisäksi jokaisella potilaalla on oma lääkäri, joka kiertää useamman kerran päivässä osastolla katsastamassa omat potilaansa ja määrää tarvittavat toimenpiteet, lääkkeet jne. Meidän tapauksessa mukana on myös kirurgi, joka käy joka päivä kiristämässä meidän siiloa, jossa suoli lepäilee.
uusi koti, K7:lla |
Gastroskiisi
Edellisessä tekstissä taisin mainitakin, että kirurgin mielestä suolta oli todella suuri määrä vatsapeitteiden ulkopuolella. Keskimääräistä paljon isompi satsi. Myöskin synnytyksessä mukana ollut lastenlääkäri oli kertonut, että vaikka vauva oli pieni, niin valtavan suolimäärän takia vauva ei kokonaisuudessaan mahtutunut kahteen käteen. Eli ei mikään ihme, että vatsa näytti joka ultratutkimuksessa niin kovin pieneltä. Syntymäpäivänä suoli pakattiin suojakelmun jälkeen muoviseen siiloon ja nyt tätä suolta on siis valutettu takaisin pojan masuun. Pojalla on siis avohaava navan vieressä ja tämä lisää toki valtavasti infektioriskiä ja senpä takia poika saa koko ajan antibiootteja. Kirurgi kertoi meille alkuviikosta, että suolen annetaan valua noin reilun viikon verran masuun, mutta sen jälkeen haava tulisi saada mahdollisimman pian kiinni. Jos suoli ei mahdu kokonaisuudessaan mahaan niin haavan päälle ommellaan sellainen goretex paikka ja sillä peitetään haava ja se pätkä suolta, joka ei mahdu mahaan. Mutta meidän iloksemme ihmeitä taas jälleen tapahtuu ja perjantaina eli tänään suoli oli lähes kokonaan pojan mahassa!!!!! Kuten kuvista näkyy niin suoli on aivan uskomattomalla vauhdilla kadonnut pojan vatsaan.
HattaraMasun toinen päivä, suolta on valunut jo aika iso satsi |
HattaraMasun kuudes päivä, suolta hädin tuskin näkyy enää vihreän suojan yli |
Keskosuus
Keskosuuteen liittyviä akuutteja huolenaiheita on tällä hetkellä ainoastaan pojan turvotus (tai akuutti se on lähinnä minun mielestäni). Poika punnittiin K7:lla, sillä siellä päivittäisiin toimenpiteisiin kuuluu keskosten punnitseminen toisin kuin 9:llä. Painoksi saatiin tällä kertaa jopa 1900 grammaa. Missään tapauksessa poika ei ole voinut saada viikossa 400 grammaa lisää painoa, vaan lääkärit arvelevat että aiemmin mitattu syntymäpaino on arvoitu aivan liian
Meidän punkero viikon vanhana. <3 |
Keuhkothan pojalla ovat kypsät ja hengityskone aivan minimi teholla hänellä käytössä. Vähemmän ei kuulemman enää tehoa saa, muuten joudutaan jo sammuttamaan kone, mutta sitä ei voida vielä tehdä ennen kuin haava on kiinni ja poika on palautunut leikkauksesta. Mutta meidän jääräpäinen punkero hirveästi taistelee tuota hengityskonettakin vastaan. Hän tahtoisi ihan hirvittävästi hengittää omin avuin ja sen takia hengityskone pitää välillä meteliä. :) Hengityskone sekoittaa pojan ja poika sekoittaa hengityskoneen. :)
Vanhemmuus
En tiedä kuka meidän perheessä tarvitsee eniten sitä keskosten parasta hoitoa eli kenguruhoitoa (lisätietoa http://www.ksshp.fi/public/default.aspx?contentid=2846&nodeid=24790) poika, minä vai peräti isä. :) Poika näyttää niin tyytyväiseltä monesti siinä omassa pedissänsä että ihokontaktin kaipuu on selkeästi enemmän vanhemmilla. Odotamme kuin kuuta nousevaa sitä upeaa hetkeä kun pojan halkio on kiinni ja hän pääsee letkuista eroon... Hän ei varmaan makaa sen jälkeen hetkeäkään pedillä, koska me kanniskellaan häntä jatkuvasti sylissä. Ollaan monesti vitsailtu mieheni kanssa, että kohta me varmaan tapellaan siitä kumpi on saanut pidellä poikaa enemmän. :) En pysty sitä sanoin kuvailemaan minkälainen tarve meillä on ottaa poika syliin, mutta kyyneleet siinä kummallakin nousee silmiin kun siitä hetkestä haaveilee!!!
Mieheni rauhoittelee poikaa |
Äiti ja poika <3 |