perjantai 20. tammikuuta 2012

Kahdeksan kuukautta plakkarissa

8 kuukuatta


Siitä on nyt sitten tasan 8 kuukautta kun tuo meidän pieni lampaanpoikanen syntyi. :) Kävimme tänään neuvolalääkärillä kontrollissa.

Mitat
Paino 7930g  ja pituus 71 cm. Pituuskasvu on huikeaa, 0-käyrä on jo käden ulottuvilla. :) Pituus sijoittuu nimittäin jo peräti - 0,5 käyrälle. Painoa tullut viimeisimmän nesteytyskeikan jälkeen reilut 200g. Ei mikään kovin kummoinen määrä, mutta jotain kumminkin. Suhteellinen paino sijoittuu käyrälle -11. Eli kovin lihavaksi tuota poikaa ei voi ainakaan kutsua. Pitkä ja laiha. Kaikki ylimääräinen on selkeästi kertynyt poskiin. :)

Ruusut
Lääkäri totesi samat asiat kuin neurologi. Hienosti on poika kehittynyt, ottaa erittäin hyvin kontaktia, on pirteä ja hymyileväinen.

Risut
Joku, joka tästä meidän kohtalosta päättää ei vieläkään tahdo päästää meitä helpolla. Kystat poistui, mutta nyt tilalle tuli toinen ongelma. Lääkäri totesi nimittäin, että Eliaksen pallukat (kivekset) eivät ole vieläkään laskeutuneet pusseihin. Lääkäri kirjoitti lähetteen kirurgiselle puolelle, että tilannetta ruvettaisiin nyt seuraamaan tarkemmin. En tiedä tarkkaan, kuinka kauan tätä seurataan, mutta jos pallukat ei laskeudu niin ne on laskettava sinne leikkauksen avulla. Tämä ei nyt taas kuulunut lainkaan meidän tulevaisuuden suunnitelmiin. (Niin kuin ei niin moni muukaan asia :))

Olen kuitenkin päättänyt keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja tässä vaiheessa se on tuo tuleva avanteen sulkuleikkaus. Muut huolet tulevat tiukasta vasta perässä.

Ja tähän väliin muutama sana ihan aiheen vierestä... Olen monesti miettinyt, että joskus aion tästä blogistani kertoa myös Eliakselle. Joskus kun hän on paljon paljon vanhempi, ehkä vasta kun hän on aikuinen. Samalla olen monesti miettinyt, että poika on varmaan hirveän ylpeä äidistään, joka on kertonut kaikki hänen vauva-aikaiset kakka ja pallukka jutut julkisesti netissä. Äiti saa varmasti sanomista tästä?! Onneksi minulla on kuitenkin hyvin monta vuotta aikaa valmistautua tähän rakentavaan keskusteluun poikani kanssa. :)

Hampaat

Ei hampaita! Säästöpossurahat menevät tekareihin ja kuolalappuihin!

"Äiti, minä en jaksa harjata enää ikeniä!
Minulle ei tule hampaita!"

 Motorinen kehitys

Näin me istutaan ilman tukea. (Vain hetken)


Näin me seisomme tukea vasten. (Vain hetken)
Elias ryömii, vain taaksepäin pitkin asuntoa. Kaiken
maailman tuolit, sohvat ja seinät sais pojan mielestä poistaa
tieltä.
Nukkuminen

Nukkumaan käyminen on edelleen tuskaista puuhaa. Unikoulu alkaa heti kun Elias toipuu leikkauksesta. Herätyksiä normaalisti 2-3. Päiväunia nukutaan kolmesti. Kahdet lyhyet päikkärit ja yhdet pidemmät (1-1,5 h). Yöunille käydään viimeistään yhdeksältä ja heräillään aamulla kahdeksan aikoihin.

Kaikki uudet taidot tulevat uniin. Pienetkin vaivat näkyvät unenlaadussa myös.

"Äiti, minä heräisin. Ainakin melkein."
Syöminen

Vaihtelevaa. Välillä syödään hyvin ja välillä edelleen saa puoliväkisin poikaa syöttää. Tämä näkyy tietysti myös painossakin. Jos syödään hyvin, niin maitoa menee noin litra, soseita 1,5 purkkia ja kaksi desiä puuroa. Kaurapuuro kuuluu ehdottomasti suosikkiruokiin. Muuten ruoan on oltava erittäin sileää, mikään vähäänkään kökkäreisempi pala ei mene kurkusta alas. Ollaan kokeiltu ja joka kerta on käynyt niin, että ensin poika meinaa tukehtua ja sen jälkeen lentää oksennus kaaressa joka paikkaan. Mainitsimme asiasta myös neurologille, mutta hänen mielestään asiasta ei tarvitse olla vielä huolissaan. Jotkut lapset eivät pysty syömään karkeaa ruokaa vielä tässä vaiheessa.

Tämä viikko

Kuluva viikko on ollut raskas. Upeita ultra uutisia lukuunottamatta. Elias on ollut koko viikon melkoinen kitinä-Petteri. Nukkuminen on ollut todella huonoa. Yöunille käyminen on venynyt jopa yli kymmeneen väsymyksestä huolimatta, yöheräilyjä on ollut järjestäen joka yö enemmän kuin 3. Joinain öinä jopa tunnin välein. Ja parina yönä hän on herännyt jo aamu viideltä eikä meinannut nukahtaa enää ollenkaan.

Päivät hän on ollut erityisen kärttyinen ja itkuinen. Olen taas pyöritellyt mielessäni vaikka mitä, kuivumista, korvatulehdusta, HAMPAITA, flunssaa jne. Lääkäri kuitenkin kumosi tänään kaikki epäilyt. Olemme myös ihmetelleet, että avannelaatta on taas pysynyt hirveän huonosti kiinni. Avanne on vuotanut herkemmin ja olemme joutuneet vaihtaa sen taas kahdesti päivässä.

Tänään selvisi syy. Eliaksella on jo reilun viikon verran punoittanut iho aika pahannäköisenä yhdestä kohtaa, joka jää avannelaatan alle. Lähinnä se kohta on näyttänyt haavalta, joka ei meinaa mennä umpeen/rupeutua, koska siihen menee koko ajan sitä ulostetta. Olemme tätä haavaa seurailleet, mutta emme ole huomanneet että Elias aristelisi sitä tai että se olisi jotenkin kipeä. Tänään sitten kun vaihdoimme laattaa jo toistamiseen iltapäivällä, huomasimme, että Eliaksen iho on alkanut ärtyä muualtakin avannelaatan alueelta. Nyt se on ärtynyt niin pahaksi, että se on ihan verillä. Koitin aluetta vähän puhdistaa ja kuivata, jolloin huomasin, että se tekee Eliakselle todella kipeää. Ei auttanut muu kuin laittaa laatta päälle ja soittaa osastolle sairaalaan ja kysäistä hieman viisaampien neuvoja. Saimme nyt tarkempia ihonhoito-ohjeita ja toivottavasti huomenna voisimme jo helpottaa Eliaksen oloa. Laatta ei pysy kovin hyvin siinä ihossa kiinni, koska iho on ärtynyt ja siihen ärtyneelle alueelle pääsee ulostetta nyt sitten nopeammin ja enemmän. Tämä kirvelee ja kutiaa ja tuntuu varmasti aivan hirvittävän pahalta. Ihmekös, kun on vähän poikaa kiukuttanut viime päivinä.

Onneksi enää 10 päivää jäljellä!!!!!!!!!!

Ja lopuksi
"020202, kuinka voin auttaa?"


8 kommenttia:

  1. SÖPÖ IHANA Elias<3 niin kovin reipas ja iso poika jo! Ja ei Minnillä (9kk) ole kans vieläkään hampaita:D Kovasti suuta kaivelee ja odottelee:D
    Tosi inhottava toi kivesjuttu:( mutta te selviätte siitäkin!! Nyt viimepäivien rutistus enää! Tsemppiä!!!

    T: Minttu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuhannet kiitokset tsemppauksesta Minttu. :) Ja lohduttavaa kuulla, että Elias ei ole ainoa hampaaton lapsi. :)Kyllähän ne sieltä sitten joku päivä tupsahtaa. Niistä on vaan tullut meidän perheessä sellainen juttu, mitä ollaan hölmöinä odotettu ties kuinka kauan. :)

      Poista
  2. Olen hammaslääkäri koulutukseltani. Totaali hampaattomuus on harvinaista, muttei tavatonta. Mikäli maitohampaita ei ole, ei yleensä permanenttejakaan ko. alueelle tule. Diagnoosi on verrattain helppo, sillä harjanteita ei ole, eli jos hampaat puuttuvat ikenet / harjanteet tasoja, eikä mikään 'pullota'. Röntgen kuvaus varmistaa, mikä tilanne on. Paniikkiin ei ole aihetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ihana Jutta! En ole onneksi ollut ihan hirveän huolissani vielä noista hampaista. Olen vaan niin monet itkut laittanut hampaiden piikkiin jo niin monta kuukautta, että välillä tuntuu, ettei ne vaan tule koskaan. :) Mutta kyllähän ne sieltä toki tulee. :) Kiitos tuhannesti kommentistasi!

      Poista
  3. Ei meidänkään vaavilla ole vielä hampaita ja tänään tuli ikää herralle 8 kuukautta! Ja vaikka kuinka monta kertaa, kun on ollut itkuisempi olen ollut satavarma, että nyt ne hampaat sitten tulee, mutta ei oo näkyny :D Ja nytkin pari päivää taas kiukutellut normaalia enemmän, josko sitten tällä kertaa olis ne hampaat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän L niin tuon tuonteen. :) Joka kerta sitä vaan miettii, että jokohan nyt olisi se hammas. Täytyy lakata odottamasti niitä, niin sitten ne alkaa varmasti tulla. Itse näin joskus unta, että Eliakselle puhkesi 4 hammasta kerrallaan. :) Ehkä meille käy niin.

      Poista
  4. pakko kommentoida,kun teksti niin kosketti. Itse olen rv 34 viikolla syntyneen tyttölapsen äiti. Meillä 7 kuukauden iässä tyttö makoili vaan, ei osannut vasta kun kierehtää ympäri. Paino meni -25 käyrällä ja pituus -1 käyrällä. Karkeampaa ruokaa tyttö oppi syömään vasta reilun vuoden ikäisenä. Elä siis huoli, kaikki aikanaan. Nyt meidän tyttö kolme vuotias, eikä siitä huomaa mitään kuinka pienestä ja kehittymättömästä lapsesta on lähdetty. Teidän poikahan on tosi tomera ikäisekseen. Voimia ihanan pojan arkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana viesti!!! Kaunis kiitos siitä! On aina yhtä kiva kuulla, että Elias pysyy kehittymisessä hyvin mukana. :) On nuo keskosetkin sellaisia pikku ihmeitä. :)

      Poista